MarcinEck napisał(a):
Zwróciła moją uwagę na stalówce figurująca nietypowa (chyba) próba złota : 583 (zazwyczaj jest 585).
Druga ciekawostka to użycie słowa "kapa" dla określenia skuwki ...
Taka próba (i taki skład) najwyraźniej obowiązywały w Polsce do co najmniej 1963 roku, jako obowiązujący standard tzw. "próby nr 3". Są opinie, że to skład procentowy rodem ze Związku Radzieckiego, ale skoro był to obowiązujący standard w Polsce od roku 1920, to myślę, że to nie takie proste. Obowiązujące próby w informacji urzędu probierczego wrzuciłem tu:
viewtopic.php?f=269&t=8911&p=195916#p195916Niemieckie określenie "kapa" być może jest przesłanką Wielkopolskiej lub Śląskiej produkcji. Nieśmiało przypominam, że od roku 1938 w Polsce produkowano złote stalówki z irydem. Niestety informacja prasowa na ten temat nie podaje miejsca produkcji ani odbiorców. Biorąc pod uwagę jakość stalówek stosowanych w Omegach, stawiam eurocenty przeciwko orzechom, że to nie była Częstochowa. Natomiast, w kontekście totalnego odcięcia od legalnego dostępu do zachodnich technologii wprowadzonego krótko po wojnie, obstawiam, że to mógł być ten sam zakład produkcyjny, który być może obsługiwał również Kawuskę w ostatnim roku przed wojną. Z drugiej strony było jeszcze NRD i zakupy "dewizowe", które okazały się niezbędne (i możliwe) do produkcji długopisu Zenith, tak że tego ...