Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 18:26 
Użytkownik

Znowu temat taniej chińszczyzny :) Pióra nadające się do szlifowania swoich umiejętności nie tylko w kaligrafii. Jest to dobry materiał szkoleniowy do nauki polerowania, szlifowania stalówek, w razie niepowodzenia można zawsze wstawić coś taniego lub po zdobyciu praktyki odmienić całkowicie pióro i zrobić lepsze niż jest. Zaletą dzisiejszych chińskich piór jest oczywiście cena i dość dobra jakość obudowy(korpusu). Uwzględniając ceny tych piór, jakość bez wątpienia stoi na dobrym poziomie. Trochę gorzej wygląda jakość serca tzn. stalówek, tu pasuję stwierdzenie coś za coś. Niniejszy opis dedykuję głównie początkującym pióro maniakom, zaczynającym wchodzić w świat tych cudownych przyrządów piśmienniczych :) Przedstawiam kolejne 3 pióra bo liftingu, bardzo popularne i tanie Baoer'y, modele 051, 79, 181 które zostały w pewnym sensie postarzone.
Obrazek
Obrazek
Wymieniłem ww. spływaki i stalówki na tzw. vintage, stalówki z Hero 91 "Doctor" i spływaki z jednym kanałem doprowadzającym atrament.
Obrazek
Na zdjęciu poniżej oryginał, Hero 91 z początku lat 90
Obrazek
Spływaki to stary skład z wczesnych lat produkcji Jinhao, bratniej marki Baoer
Obrazek
Stalówki Hero 91 są bardziej elastyczne od dzisiejszych stalówek stosowanych w tych piórach, grubość stali jest taka sama ale użyta stal jest wyraźniej miększa. Stalówki pokryte są 22k pozłotą, głowy nie dam że to faktycznie jest 22k, jedno wiem, trzyma się solidnie, na pewno nie zejdzie pod palcami :) Stalówki jakie udało mi się dostać są w rozmiarze F, piszą gładko, stalówka dobrze poddaję się przy mocniejszym dociśnięciu( choć sam nie preferuję tego). Spływaki wg.moich obserwacji lepiej spisują się od tych obecnych, dwu kanałowych. Pióra piszą mokro, nie "lejąc" przy tym :) Pióra pod tym względem wyglądają tak samo ale to efekt zamierzony, takie przecież są oryginały. To praktycznie te same pióra z takimi samymi stalówkami tylko w innych "ubrankach" :D

Ostatnio edytowano sobota, 11 sierpnia 2018, 18:48 przez michal76, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 18:44 
Użytkownik

Jeszcze taka śmieszna "popierdółka" {żeby nie zaśmiecać forum w jednym poście} pióro papieros :lol: maleństwo mieszczące się w kieszeni.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 22:45 
Użytkownik

Na deser :P taka moja wariacja na temat Hero 616. Pióro padło ofiarą eksperymentów z gatunku niepotrzebnych ;) Taka próba możliwości moich i pióra.
Obrazek
Pióra z systemem tankowania aerometric czy po prostu na gumową pompkę mają swoich zwolenników i przeciwników. Lubię te pióra choć zostały już praktycznie wyparte przez łatwiejsze systemy napełniania. Producenci sami już oferują te pióra w nowych wersjach na naboje lub tankowane przez konwerter/tłoczek. Kiedyś mnie poniosło :lol: i wymajstrowałem to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Stare Hero 616 z konwerterem Jinhao, wszystko działa jak należy. Staram się każdą przeróbkę robić odwracalną, tak żeby można było wrócić do oryginału. Tak też jest w tym przypadku, wynalazek sprawdziłem, przetestowałem, działa i pióro ponownie wróciło do swojej pierwotnej formy
Obrazek
Tyle moich wynalazków, było tego więcej ale wszystko poszło w świat, więcej na dzień dzisiejszy "przeróbek" nie ma. Pozdrawiam :)

PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 09:55 
Użytkownik

Świetne rozwiązanie z tym Hero 616.
Gratuluję chęci do eksperymentowania

PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 20:29 
Użytkownik

Chęci jest dużo tylko czasu brakuję :roll: Obecnie tak na prawdę nie mam co pokazać, to wszystko co mi zostało, robiłem różne cuda i szły jak ciepłe bułeczki. Przykład Hero 616 mi się udał żeby pokazać jak wyglądają te moje wynalazki, chodzi o precyzję wykonania, działanie. Wymiana stalówki, spływaka to drobiazg, nie ma tego elementu zaskoczenia. Nie chce pisać niestworzonych rzeczy, stawiam sprawę jasno i możliwie jak najbardziej obiektywnie. Bawić się można takimi piórami, tanimi, zepsuję-mała szkoda i strata a jak coś wyjdzie fajnego to i są chętni żeby to byle co odkupić. Piór droższych, drogich nie ruszam choć czasami ręka swędzi bo te "niby"dobre, drogie pióra zdarzają się jeszcze gorsze jak te tanie "pisadła". Nie jestem kolekcjonerem piór (tak to sobie tłumaczę) choć nazbierało mi się tego dość sporo, nie traktuję piór jako narzędzie do podziwiania, kolekcjonowania a już tym bardziej kupowanie drogich (nie wiem)dla lokaty kapitału. Pióra traktuję podobnie jak długopisy, jako narzędzie do pisania choć przyznaję się, do piór podchodzę bardziej emocjonalnie ;) Także naprawiam pióra, sam cały czas rozwijam swoje umiejętności, bawiąc się tanimi piórami, człowiek całe życie się uczy :)

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 09:14 
Użytkownik

Ostatni mój komentarz był już niepotrzebny,dla niektórych przerost formy nad treścią, dla innych uśmiech politowania :) Każdy robi to co lubi i to dobra puenta :) Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2018, 17:10 
Użytkownik

No i bardzo dobrze michal76 :D ;)
Ja też lubię się bawić piórami, a zwłaszcza zepsutymi.
To wielka frajda jak uda się coś ożywić :o

PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2018, 22:27 
Nowy użytkownik

mam kilka Hero z początku lat 70 jeszcze nie odpakowane nówki , zgodzę się z kolegą że niema porównania z współczesnymi chińczykami .

PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2018, 23:08 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Właściciel kompuleta
Zippo50 napisał(a):
mam kilka Hero z początku lat 70 jeszcze nie odpakowane nówki , zgodzę się z kolegą że niema porównania z współczesnymi chińczykami .

Bardzo jestem zaintrygowany metodą porównywania starych piór z nowymi, bez ich odpakowywania ... :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 14:54 
Nowy użytkownik

Tytuł użytkownika:: Ahmed
comparing pens are not the true way, each pen has its own worth and style

73/5000
porównywanie długopisów nie jest prawdziwym sposobem, każde pióro ma swoją wartość i styl

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 18:38 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Właściciel kompuleta
We are really not interested in LED TV in Pakistan !!! :twisted: :evil:
.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 18:46 
Użytkownik

MarcinEck napisał(a):
We are really not interested in LED TV in Pakistan !!! :twisted: :evil:
.

Marcinie, obawiam się, że dyskutujesz z botem ;). Wprawdzie Luke Skywalker rozmawiał ze swoimi robotami, ale to chyba jeszcze nie ten poziom :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]