Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 00:33 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Łukasz
Oddałem swój głos :) swoją drogą nachodzą mnie pewne refleksje i... I dziwię się, że ta strona historii nie jest przedstawiana w ogóle w szkołach. Patrząc na średnią wieku mogę stwierdzić, że swoją edukację na poziomie podstawowym kończyłem niedawno jednak przez wszystkie lata na lekcjach historii nie było ani jednej wzmianki na ten temat.

PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 16:34 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Zdolny ale leń.
Dexter napisał(a):
"Witajcie!
Muzeum Historii Polski ogłosiło plebiscyt na "Wydarzenie Historyczne Roku 2011".
......

Plebiscyt Wydarzenie
Historyczne Roku 2011
ROZSTRZYGNIĘTY!

Już po raz czwarty portal historia.org.pl i Muzeum Historii Polski zorganizowały Plebiscyt na Wydarzenie Historyczne Roku.

W plebiscycie wzięło udział ok. 60 wydarzeń. Wśród zgłaszających były urzędy, stowarzyszenia, muzea, portale historyczne, parafie oraz sami uczestnicy zgłaszanych wydarzeń. Do finału Jury zakwalifikowało 10 przedsięwzięć, spośród których internauci wybrali ich zdaniem najlepsze.

Internauci mogli wybierać spośród wydarzeń o rozmaitym charakterze. Oprócz inauguracji ekspozycji znalazły się rekonstrukcje historyczne, filmy, portale internetowe.

W głosowaniu, w którym wzięło udział ok. 5 tysięcy internautów,

Wydarzeniem Historycznym Roku 2011 wybrano „Po 72 latach – uroczysty pochówek kpt. Władysława Raginisa i por. Stanisława Brykalskiego, dowódcy obrony odcinka Wizna z honorami godnymi oficerów Wojska Polskiego”.

Drugie miejsce zdobyła rekonstrukcja historyczna „Bitwa Morska. Obrona Twierdzy Wisłoujście!”, a jako trzecie internauci wybrali „Otwarcie Muzeum AK w Krakowie”.

Oto finałowa dziesiątka i rozkład głosów internautów:

Miejsce
Nazwa wydarzenia
Głosy w %

1.
Po 72 latach – uroczysty pochówek kpt. Władysława Raginisa i por. Stanisława Brykalskiego, dowódcy obrony odcinka Wizna z honorami godnymi oficerów Wojska Polskiego
42,00 %

2.
Rekonstrukcja historyczna „Bitwa Morska. Obrona Twierdzy Wisłoujście!”
16,05 %

3.
Otwarcie Muzeum AK w Krakowie
10,90 %

4.
Podziemna Ekspozycja Multimedialna w kopalni soli w Bochni
10,58 %

5.
Nowoczesny budynek oraz wystawa stała w Muzeum Miejsce Pamięci Palmiry
8,82 %

6.
Wiki Lubi Zabytki
3,49 %

7.
Odzyskanie tzw. „Pomarańczarki”
2,47 %

8.
Wystawa: „Polska. Skarby i kolekcje dzieł sztuki” czyli „Złote Czasy Rzeczypospolitej” [Madryt]
2,45 %

9.
Wystawa „Obok. Polska – Niemcy. 1000 lat historii w sztuce” [Berlin]
1,89 %

10.
Wystawa „Historia w sztuce” otwarta w MOCAK w Krakowie
1,33 %

Przypomnijmy:

Muzeum Historii Polski z portalem historia.org.pl ogłosiło czwartą edycję plebiscytu na „Wydarzenie Historyczne Roku”. Jego celem było uhonorowanie organizatorów, twórców oraz inicjatorów najciekawszych przedsięwzięć historycznych w minionym roku.

W Polsce każdego roku organizuje się przeróżne imprezy historyczne, począwszy od rekonstrukcji i happeningów, a skończywszy na wystawach tematycznych i targach. Organizując plebiscyt chcieliśmy uhonorować osoby stojące za najważniejszymi i najciekawszymi przedsięwzięciami. Naszym celem było także podziękowanie im w imieniu miłośników historii i spopularyzowanie podejmowanych przez nie działań.

Plebiscyt składał się z dwóch etapów. W I etapie prosiliśmy o zgłaszanie kandydatur drogą elektroniczną. Każdy mógł nadesłać maksymalnie dwie propozycje. Do zgłoszenia należało dołączyć uzasadnienie oraz opis inicjatywy i jej realizacji.

Po zakończeniu I etapu jury wybrało 10 wydarzeń, które przeszły do II tury rywalizacji. Ostateczną decyzję pozostawiliśmy internautom, którzy zdecydowali w głosowaniu komu przypadł laur zwycięstwa.

Skład jury:
prof. dr hab. Andrzej Chwalba
dr hab. Igor Kąkolewski
Monika Matwiejczuk
Jan Wróbel
Wojciech Duch
Sebastian Pawlina
Kamil Janicki

PostNapisane: piątek, 2 marca 2012, 23:45 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Jestem dumna bardzo, bo też zagłosowałam:)

PostNapisane: sobota, 3 marca 2012, 12:03 
Użytkownik

Zwycięstwo pochówku kpt. Raginisa i por. Brykalskiego nie jest dla mnie najmniejszym zaskoczeniem. Po prostu było komu głosować. Środowisko związane z rekonstrukcjami historycznymi z okresu II w.ś. jest zdecydowanie liczniejsze niż jakakolwiek grupa związane z pozostałymi wydarzeniami. Można by kręcić nosem, że być może, to coś podobnego do wyboru Lewandowskiego na jednego z najlepszych piłkarzy niemieckiej ligi piłkarskiej. Ot, wspólna akcja polskich kibiców i zdumienie ich niemieckich kolegów końcowymi rezultatami głosowania.

Ale jednocześnie nie mam cienia wyrzutów sumienia, że sam głosowałem na zwycięzcę. Była to wg mnie jedyna akcja organizowana oddolnie, w oparciu o autentyczne zainteresowanie grupki ludzi. Sam pochówek był finałem wieloletnich starań Stowarzyszenia "Wizna 1939" i pewnie innych, anonimowych dla mnie osób. Nawet relacja z rekonstrukcji pióra - czyli niewielkiego fragmentu całej operacji - pokazała jak głębokie emocje towarzyszyły tym wydarzeniom. Dlatego zagłosowałem właśnie na nich i szczerze cieszę się z ich sukcesu. Także dlatego, że będzie to doskonały sygnał dla innych tego rodzaju stowarzyszeń, że warto działać, że jest co robić, że taka aktywność jest doceniana.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 00:42 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Informacja o plebiscycie Wydarzenie Historyczne Roku 2011 jeszcze tutaj na www naukawpolsce.pap.pl

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 09:50 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Miło mi jest poinformować, że przed chwilą otrzymałem zaproszenie od Pana Szymanowskiego:

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 11:04 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Spamer of The Year 2013
Gratulacje.

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 21:54 
Rada Jedi

Zaproszenie nie jest jedynie dla mnie. To podziękowanie dla FOP.
Ja nie dam rady się pojawić. Jeśli ktoś ma nie daleko i ma ochotę się zjawić - proszę bardzo.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 14:44 
Użytkownik

A tutaj, z kolejnego programu "Było, nie minęło", relacja z konserwatorskiego otwarcia portfela kapitana.
Po otwarciu portfela znaleziono kilka monet polskich i fragmenty papierowego dokumentu.Udało się odczytać słowa: "Złotych", "zaświadczenie".Konserwacja w trakcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 17:42 
Rada Jedi

O, ot może lada dzień będzie relacja z konserwacji piórka? Całość naszych działań była rejestrowana przez kamerę stowarzyszenia. Po zmontowaniu, materiał ma być nadany właśnie w jednym z odcinków tej serii.

PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 20:24 
Użytkownik

http://wizna1939.eu/index.php/116-relik ... -komorowie

Zatem pióro znalazło swoje miejsce docelowe. Szkoda, że na terenie jednostki wojskowej.
Trzeba się trochę 'nastarać', albo farta mieć, by tę ekspozycję móc obejrzeć.

PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 23:08 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: She!fear
"(...) będą oglądane i podziwiane przez licznie odwiedzające to miejsce wycieczki."

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]