Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2011, 21:20 
Użytkownik

Dziś powiastka na temat :
Nieoczekiwana, aczkolwiek przyjęta z przymrużeniem oka, przemiana przewoźnika łodzią, zwanego z angielska „waterman’em” w łabędzia zwanego z angielska „swan’em”.
Którejś pięknej nocy surfowałem po ebay’u i zatrzymałem się na chwilkę przy aukcji, która miała zachęcającą nazwę : STYLO WATERMAN PLUME OR VINTAGE.
Ponieważ Kali lubieć „stylo Waterman plume or vintage”, to kliknąć i dodać do obserwowanych. Po paru dniach Kali dostać od serwisu komunikat : „Obserwowana aukcja wkrótce się zakończy”, więc wleźć na stronę z „vintage Waterman” i zobaczyć, że aukcja za dwie godzinki skończy się, a o „vintage Waterman” rywalizuje zaledwie dwóch chętnych, a przebieg licytacji jest taki jakiś cherlawy i statyczny, jakby licytowało dwóch zimnokrwistych Anglików. Ponieważ pióro było ładne i w dość rzadko występującej ornamentyce zwanej jaszczurczą lub wężową skórą, postanowiłem je kupić. Pomyślałem, a co mi tam, jeszcze jeden Waterman. Nawet nie zastanawiałem się jaki to model. Ładny był. Koniec końców wygrałem licytację, zapłaciłem i zapomniałem o sprawie. Dziś kurier przyniósł mi przesyłkę z Francji do domu. Po rozpakowaniu ukazał się „vintage Waterman”, który na korpusie miał wygrawerowanego łabędzia i obok w trzech wierszach napis :
SWAN Self-filler, Mabie Todd & CO. LTD, Made in England, a pod obrazkiem łabędzia Trade Mark. Na dole korpusu oznaczenie modelu : SM 105/86.
Zdjęcie z aukcji – stylo Waterman plume Or vintage
Obrazek
Zdjęcia mojego autorstwa już w domu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oznaczenie modelu : SM 105/86
Obrazek
Obrazek
No i żeby nie było wątpliwości, że to Swan – imprint na sekcji ( na spływaku jest także )
Obrazek
Nie mam pojęcia, jak można było się pomylić i w opisie aukcji napisać „vintage Waterman”.
Oczywiście pióro dostałem zaschnięte na amen. Sześć godzin moczenia. Co godzina zmiana wody i próba wyjęcia sekcji. Dopiero po sześciu godzinach udało się. Gumowy zbiorniczek atramentu rozsypał się jak wydmuszka. Delikatnie wybiłem spływak i stalówkę. Wszystko wyczyściłem i zrobiłem fotki.
Obrazek
Stalówka – 14 karatowa SWAN # 1 – doskonale piszący stub.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fajne małe piórko, za to bardzo dzielnie piszące. Porównanie wielkości ze Swan’em Leverless.
Obrazek
Porozglądałem się po necie.
Znalazłem podobnego Swan’a, ale wyższy model z numerem SM 205/86
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I jeszcze jeden, ale w zielonym odcieniu.
Obrazek
Różnic pomiędzy tymi modelami jest sporo.
Prawdę mówiąc, nie jestem przekonany, że mój Swan ma oryginalny klips. Wygląda mi na taki nie od Swana. Znalazłem jednak w necie Swana z takim klipsem, ale tak do końca nie jestem przekonany.
Obrazek
Mam nadzieję, że w tej kwestii wypowiedzą się forumowicze, którzy mogę wyjaśnić sprawę tego klipsa.
Oryginalny klips, czy nie oryginalny, pióro bardzo się mi podoba. Na dodatek bosko pisze.
zdrówka

Ostatnio edytowano sobota, 9 lipca 2011, 07:11 przez konis, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 9 lipca 2011, 00:18 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Dr. Frankenpen
konis napisał(a):
Nie mam pojęcia, jak można było się pomylić i w opisie aukcji napisać „vintage Waterman”.

Mozna. Kiedys tak zamiast Parkera kupilem Pelikana :lol: Dobrze ze chociaz ja wiedzialem co kupuje.

konis napisał(a):
Mam nadzieję, że w tej kwestii wypowiedzą się forumowicze, którzy mogę wyjaśnić sprawę tego klipsa.
Oryginalny klips, czy nie oryginalny, pióro bardzo się mi podoba. Na dodatek bosko pisze.
zdrówka

Kips wyglada na oryginalny, tutaj Swan ma podobnie na Carter - w przypadku Carterow tez pojawialy sie piora w rozmiarze Twojego SWANtermana i mialy zupelnie inny klips niz pozostale Cartery a jednak byly oryginalne. Poza tym drugie pioro w podobnym wzorze i tej samej konfiguracji zdecydowanie "wiosne czyni" bo gdyby to byl zupelnie przypadkowy klips dobrany jak popadlo, to drugiego takiego Swana bys nie uswiadczyl.

Temat podlinkuje do Archeo w dziale Mabie Todd - w Swanach specjalizuje sie Rka, wiec na pewno cos wiecej bedzie mogla powiedziec n/t tego modelu :-)

inky

Natürlich.

PostNapisane: sobota, 3 listopada 2012, 19:48 
Nowy użytkownik

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze na temat swana. Wydaje mi się , że klips nie jest oryginalny, a przynajmniej w moich swan'ach takie nie występują, wszystkie mają wygrawerowany wizerunek łabędzia. Mam takiego swan'a , jaki jest podany za przykład porównawczy, oznaczony jest jako M1. Dla potwierdzenia dołączam zdjęcia. Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 12:12 
Użytkownik

Oryginał od A do Z :) Taka linia, jak ten z ostatniego zdjęcia w poście. Nie wszystkie linie miały łabędzia na klipsie, czy jakiekolwiek inne ptaszysko (Blackbird, JackDawn, Swallow). Tu MT miał sporo w ofercie, szczególnie w tych niższych liniach.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]