1.Firma - Pelikan
2.Model – Souwerän M 625 dunkel rot
3.Rok produkcji - 2011
4.Wygląd/design i jakość wykonania
Koń jaki jest, każdy widzi. Mnie się podoba. Jakość wykonania – perfekcyjna.
Głęboka czerwień transparentnego korpusu obok srebrnych innych części nie rzuca się w oczy. Jest dyskretna i wygląda raczej na głęboką czerń złamaną ciemnoczerwonym odcieniem. Dopiero w pełnym, ostrym świetle widzimy transparentną głęboką czerwień, taką jaką widać gdy trzymamy pod światło szklanicę porto lub ciemnego burgunda. Widać wtedy w piórze zarys tajemniczych jego trzewi. Pokrętło tłoczka, sekcja i stalówka są w kolorze srebrnym. Skuwka wykonana jest z litego srebra próby 925. Ma wyżłobione 12 ozdobnych rysek, biegnących po linii śrubowej. Captop zakończony klejnotem z takiego materiału jak korpus. Na klejnocie naniesione srebrne nowe logo Pelikana. Tradycyjny klips stylizowany na dziób pelikana. Na skuwce wyryta próba srebra Ag 925 i pozostawione wolne pole, bez żłobień na ewentualny indywidualny grawer, gdyby ktoś go zechciał zrobić. Na zakończeniu skuwki obwodowo wykonano napisy : PELIKAN SOUVERÄN GERMANY. Skuwka jest na pióro nakręcana. Gwint jest pewny i mocny.
5.Serce pióra czyli stalówka
Złota 18 karatowa stalówka wykonana jest albo z białego złota, albo rodowana. Tak do końca tego nie wiem. Kto ma wiedzę na ten temat, proszę o zabranie głosu w tej sprawie. Ozdobiona jest w jakieś esy-floresy, logo Pelikana – o dziwo jeszcze z dwoma pisklakami w gniazdku, które obowiązywało w latach 1984 - 2003, próba w karatach – 18C i metryczna 750, oraz wielkość stalówki –M. Jestem rozpieszczony stalówkami Osmii, ale muszę przyznać, że mile jestem zaskoczony własnościami pisarskim tej stalówki. Nie ma się do czego czepić. Pisze się mięciutko, z lekkim flexikiem. Pióro pisze pod własnym ciężarem. Jest dobrze wyważone, nawet ze skuwką na plecach, co biorąc pod uwagę, że skuwka waży tyle co reszta pióra, jest dla mnie przyjemnym zaskoczeniem.
6.System napełniania – najlepszy z możliwych – piston-filler
7.Wymiary:
A.z zamkniętą skuwką – 133 mm
B.bez skuwki – 122 mm
C.ze skuwką założoną na korpus – 154 mm
Ciężar pióra pustego – 34,00 gramów.
Ciężar samej skuwki – 17,08 g
8.Cena – oj trochę boli, ale nie na tyle, by żałować.
Rys estetyczny:
Mnie się podoba. Zresztą oceńcie sami.
Kurier przyniósł pudło, w którym starannie opatulone, było takie pudełeczko.

Przez otworek w białym kartonowym pudełeczku było widać to :

Po wyciągnięciu i otwarciu walcowatego etui ukazało się pióro.

W pudełeczku były również : instrukcja obsługi z gwarancją i mini katalog wyrobów firmy.

Ale to wszystko nie jest takie ważne jak to :

Wspaniała stalówka, jeszcze ze starym logo.

Zastanawiałem się, jak pokazać transparentność korpusu. Przyszło mi takie coś do głowy.

Pióro w towarzystwie Pelikana M605 dunkel blau.

Próbka pisma.

zdrówka