Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 września 2017, 14:20 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Jacek
Dwa słowa o piórze Sheaffer Taranis "Gun metal".
Wychodzę z założenia, że informacje o długości, ciężarze i tym podobnych właściwościach można odszukać na stronach zajmujących się sprzedażą lub profesjonalnymi recenzjami, a zatem korzystając z gościnności, pozwolę się podzielić moimi odczuciami. Nie jest to recenzja zatem, a luźna opowiastka o piórze.

Pióro zostało nabyte przypadkiem w salonie, w związku z czym jego cena różniła się od tych, które funkcjonują w sklepach internetowych, ale nie było czasu na refleksję ani dyskusję z bardziej racjonalną częścią "Ego", gdyż decyzja już zapadła: pióro MUSIAŁO być moje i to już TERAZ. Argumenty nie do obalenia, więc doszło do natychmiastowego zakupu.

Niezwykle uprzejmy Pan Sprzedawca wdał się w rozmowę, jakże to bezsensowne jest porównanie tegoż pióra do "japończyków", chociaż nie ukrywam, że taka była moja pierwsza myśl. Może znawcy skrytykują, ale miałem wrażenie podobieństwa stalówki Sheaffera do Pilota Capless. Podobieństwo powierzchowne oczywiście, ale nijak mi się to nie kojarzyło z np. Parkerem Duofoldem, z Polotem Capless znacznie bardziej.
Pióro urzekło mnie ascetycznym wyglądem i niezwykle miłą fakturą powierzchni. Poza tym to był dopiero mój drugi Sheaffer i jakoś tak zapałałem chęcią zróżnicowania kolekcji. Widziane pod lekkim skosem kojarzyło mi się ze statkiem kosmicznym, a już niewątpliwie odbiegało od klasycznych form Duofoldów, Sonnetów, w których się lubowałem i dotychczas wciąż podkochuję.
Sekcja zmiksowana: plastikowa, upstrzona metalową "wkładką" z logo firmy, trochę jak na mój gust zbyt rzucającym się w oczy. Akurat tak szczęśliwie trzymam pióro, że metalowy element sekcji nie przeszkadza w wygodnym pisaniu. A to było zupełne inne dla mnie, przyzwyczajonego do szerokiej parkerowskiej "F". Kreska cienka, ale bez żadnego drapania, atrament podawany jest płynnie. Jak ktoś ma taką fantazję, to może sobie popisać odwróconą stalówką, wtedy linia jest jeszcze cieńsza. Pisanie idzie gładko, a atrament nie zasycha. Pióro startuje bez grymaszenia nawet po kilku tygodniach odpoczynku, czego nie mogę powiedzieć o najnowszych Parkerach I.M. i Urbanie, strzelających focha już na drugi dzień (reklamacja nic nie dała, rzekomo wymienione na nowe pióra działają tak samo beznadziejnie). Stalówka maciupeńka, oczywiście stalowa i bardzo twarda. Próba lekkiego nacisku przy pisaniu daje efekt mniej niż mizerny, zresztą po co naciskać pióro, jak nie jest do tego stworzone? :)
Pióro wygodnie leży w dłoni, bezproblemowo pisze i ciekawie wygląda. Stosunek jakości do ceny? Przyzwoity. Oczywiście w jakimś zapomnianym sklepie można za podobną cenę nabyć Watermana Charleston, radującego złotą stalówką i urzekającego ponadczasową klasyką, ale jak ktoś chce Watermana, to nie kupi Sheaffera, albo najczęściej kupi jedno i drugie pióro, żeby uniknąć niepotrzebnych rozterek :D Co ważne dla niektórych, skuwka założona na korpus wcale nie przeszkadza, nie przeważa i nie drażni dłoni. Jest praktycznie niewyczuwalna podczas pisania, chociaż na ogół piszę ze skuwką odłożoną na bok. Biorąc pod uwagę niebanalną urodę i przyjemność pisania, cena jak za pióro obdarzone stalową stalówką wydaje się być w porządku, chociaż pewnie daleki od klasycznego wygląd nie spodoba się każdemu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 26 września 2017, 14:46 
Użytkownik

W kształcie i budowie to bardziej Lamy 2000 niż Pilot ;)
Ładne, ładne, nie chcę go, nie chcę go...

PostNapisane: środa, 27 września 2017, 07:18 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Spamer of The Year 2013
Widzę tu pewną niekonsekwencję - niby to pióro urzekło Cię Jacku od pierwszego kontaktu wzrokowego, a tymczasem pojawia się jakieś marudzenie odnośnie metalowej ozdoby sekcji. Przecież to właśnie ten kawałek blaszki i ukryta częściowo stalówka nadaje niepowtarzalny charakter temu modelowi. Tą sekcję, jedyną w swoim rodzaju, można albo kochać albo nienawidzić. Zatem albo jest tu bezwarunkowa miłość do Taranisa, albo jakaś niepewność :)

Ostatnio edytowano środa, 27 września 2017, 11:09 przez piornick, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 27 września 2017, 10:23 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Jacek
piornick napisał(a):
Widzę tu pewną niekonsekwencję - niby to pióro urzekło Cię Jacku od pierwszego kontaktu wzrokowego, a tymczasem pojawia się jakieś marudzenie odnośnie metalowej ozdoby korpusu. Przecież to właśnie ten kawałek blaszki i ukryta częściowo stalówka nadaje niepowtarzalny charakter temu modelowi. Tą sekcję, jedyną w swoim rodzaju, można albo kochać albo nienawidzić. Zatem albo jest tu bezwarunkowa miłość do Taranisa, albo jakaś niepewność :)

Urzeczenie przeszło nieco. Sam produkt nadal mi się podoba, sekcja owszem indywidualna bardzo i interesująca, natomiast mniej, jak to teściowa kolegi mawia, "ontuzjazmu" mam dla firmowego napisu. W refleksji na temat pióra chodziło mi o to, że bez tego napisu firmowego pióro też byłoby dobre. Biała kropka jest wystarczająco wymowna :) A poza tym czepiam się, bo starość to nie radość :D

PostNapisane: środa, 27 września 2017, 11:13 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Spamer of The Year 2013
A mnie urzekł ten kawałek blaszki, nawet bardziej niż wygląd stalówki, choć ta oczywiście również, plus jeszcze ten wrzecionowaty kształt gdy pióro zamknięte. Gdybym się miał do czegoś przyczepić, to chciałbym by było nieco okazalsze i miało zakręcaną skuwkę.

PostNapisane: środa, 27 września 2017, 11:56 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: endoor
piornick napisał(a):
(...) chciałbym by było nieco okazalsze i miało zakręcaną skuwkę.

No ba, wtedy to sam bym go kupił. :!: Póki co używam Prelude'a Signature w wykończeniu "gunmetal" i na prawdę piórko daje radę. :)

PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 00:32 
Użytkownik

Pióro zostało opisane, nic dodać, nic ująć, mam tylko jedno pytanie bardziej techniczne. Czy ktoś próbował wymieniać samą stalówkę w tym piórze ?
Nie doczekałem się odpowiedzi, sądzę że czas tego pióra pomału przemija, opatrzył się ;) Stalówka w tym piórze jest wymienialna i jest to zwykła stalówka Hero taka sama jak w taniej, popularnej chińszczyźnie. Sheaffer oferuję jako część zamienna całą sekcję ze stalówką, koszt tej sekcji to 120-150zł pewnie znajdzie się taniej. Złoty interes :) Trafił do mnie Taranis po upadku ze zgiętą stalówką, przyjrzałem się z bliska stalówce, do odratowania ale stalówka była paskudna. Krzywo nacięta szczelina, jedna połówka ziarna większa, druga mniejsza, założyłem klientowi złoconą stalówkę Hero, tą wyprostowałem i dałem na pamiątkę :) Także gdy trafi się coś niedobrego stalówce Taranisa nawet nie wygłupiajcie się z zakupem całej sekcji, koszt wymiany stalówki to parę zł

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]