Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 29 kwietnia 2020, 14:53 
Użytkownik

Cześć, dosłownie kilka zdań tytułem suplementu do filmowej recenzji Andrzeja, która zawiera istotne cechy pióra.
1. Powłoka lakiernicza - niestety nie odda tego żadna fotografia - mieni się refleksami świetlnymi, które wyglądają jak mikro gwiazdy odbite na powierzchni granatowego morza.
2. Stalówka jest elastyczna. Nie mylić z fleksem, ale można powiedzieć, że podczas pisania lekko się ugina. Miodzio.
3. Gwint na sekcji nie jest ostry. Jest to stożek ścięty. Dzięki temu komfortowo można złapać i pisać.
4. Klips jest blaszany, ale dokładnie położona powłoka chromowa. Wsuwa się za grubą kieszeń marynarki bez problemu. Nie szarpie. Pióro trzyma się pewnie.
5. Spływak składa się z 2 elementów. Łatwo go wyciągnąć, bo pióro nieco grymasiło po pierwszym odpaleniu. (Niestety nie ma ideałów). Jest nieco podobny do tego w Lamy, a bardziej do Plaisir. Wystarczyło przepłukać. Dodatkowo kawałkiem kliszy przeczyściłem szczelinkę (kapilarną).
6. Pióro wykazuje "gotowość do pracy" nawet po wielu dniach postoju. Ten mechanizm "sarkofag" był już w Preppy. Spełnia swoje zadanie.
7. Procyon jak wspomniał Andrzej jest wyważone i można powiedzieć "uszyte" na każdą dłoń.
Dodatkowo w komplecie 4 naboje różnokolorowe. Niebieski od razu poszedł do zlewu, bo był dla mnie za blady. Pozostałe kolory bardziej żywe. Niestety konwertera nie było. Trzeba, jak ktoś potrzebuje - sobie dokupić.
Moja ocena końcowa w skali 1 do 6 = 5
Naprawdę trudno w tym Procyon znaleźć jakieś wady. Szkoda, że producent wytwarza je w niewielkiej gamie kolorystycznej. A Deep Sea jest super kolorkiem. Poniżej kilka fotek, trochę robione "na biegu". Może przy lepszym świetle zrobię jeszcze kilka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Link do filmu: https://youtu.be/vO0Su5VEd2I

PostNapisane: wtorek, 5 maja 2020, 11:32 
Użytkownik

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]