janykiel napisał(a):
Stawiam na zanieczyszczenia poprodukcyjne. Choć z drugiej strony, kiedy patrzę na zdjęcia, to stalówka na nich wydaje mi się nieco dłuższa niż u mnie, a krawędź zespołu stalówki wydaje się wystawać z sekcji minimalnie bardziej.
Zanieczyszczenia mogły może być, ale ostatecznie na 99,9% obstawiam, że nie była wciśnięta do końca - wystawała na początku znacznie więcej niż teraz (na zdjęciach). Po wsadzeniu jej na maksymalną (i odpowiednią, bo ograniczoną wycięciem na spływaku) głębokość pióro nagle ożyło. Zresztą powyżej Aventador13też pisze o podobnym problemie w innym Kaweco. Generalnie dla mnie to nie jest szczególny problem, ale jednak chciałbym aby pióro w tej cenie pisało po wyjęciu z pudełka. My tutaj w naszym gronie sobie z tym poradzimy - rozłożymy, poczyścimy i zmontujemy, ale zakładam, że jak kupi to osoba bez obeznania to będzie miała spory problem, bo "kupiła pióro za 370zł, a nie pisze"

Natomiast dla kogoś bardziej "technicznego piórowo" nie jest to wielki problem bo wszystkie elementy są wykonane tak jak powinny - ot trzeba "tylko" rozłożyć i złożyć

Zresztą opisałem żeby była rzetelna informacja, że coś jest nie tak. Generalnie większość materiałów na stronie nie ma wytkniętych minusów bo często ich nie ma - nie lubię się doszukiwać problemów tam gdzie ich nie ma, ale jak coś "nie gra" to o tym piszę.

Zresztą sam kiedyś pisałem o swojej Montegrappie Zodiac, w której też ze stalówką się nawalczyłem tyle, że ho ho, a to pióro za zupełnie inne pieniądze...