Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kaweco DIA 2
PostNapisane: środa, 13 lutego 2019, 12:46 
Użytkownik

"Modelu DIA 2 byłem ciekaw od wielu lat. Kaweco od wielu lat kojarzy się głównie z kolekcją Sport, jednak linia DIA produkowana jest od 1921 roku, więc można ją uznać za klasykę w świecie piór wiecznych. DIA 2 jest udaną kontynuacją klasycznego przyboru piśmienniczego. (...) Czerń żywicy jest głęboka. Materiał zresztą sprawia świetne wrażenie – jest aksamitny w dotyku i czuć, że jest on wysokiej jakości. Złocone elementy podkreślają elegancką stylistykę. Dwa cienkie pierścienie uzupełniono dwoma grubszymi pierścieniami u nasady skuwki. Wzajemne proporcje elementów są według mnie doskonałe. Ożywiają one całość, ale nie powodują wrażenia zbędnego przepychu. Na szczycie skuwki oraz na zakończeniu korpusu umieszczono logo firmy Kaweco. Tradycyjna forma klipsa dobrze komponuje się z pozostałymi elementami. "

Czytaj całość

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 13 lutego 2019, 12:48 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: ?
Jak stalówka wyglądała na długą, to mogła nie być wsunięta do końća. Ja też kiedyś kupiłem pióro Kaweco w którym był ten problem.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2019, 13:15 
Użytkownik

Bardzo dobre pióro za (jak na razie) całkiem przyzwoitą cenę. Mam nadzieję, że Kaweco nie zarazi się od konkurencji ciągłym i chyba nie do końca uzasadnionym wzrostem cen.
Ja wolę wersję z wykończeniami chromowanymi, ale to kwestia gustu, więc non est disputandum.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2019, 20:33 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: dziki człowiek
Bardzo udane pióro. Świetne proporcje, doskonale leży w ręce. Stalówka mogłaby być nieco bardzo okazała, ale to ostatecznie drugorzędna kwestia. Mam wersję ze srebrnymi wykończeniami i bardzo mi się podoba. Co do problemów z przepływem, to pewne kłopoty ze spływakami i ułożeniem stalówki podobno pojawiały się w Sportach, ale ja akurat ich nie doświadczyłem. Tu zespół stalówki jest wkręcany, jak w AL Sport na przykład, więc to raczej inny kłopot. Stawiam na zanieczyszczenia poprodukcyjne. Choć z drugiej strony, kiedy patrzę na zdjęcia, to stalówka na nich wydaje mi się nieco dłuższa niż u mnie, a krawędź zespołu stalówki wydaje się wystawać z sekcji minimalnie bardziej. Ale to może być złudzenie wynikające z perspektywy z jakiej fotografowałeś. Najważniejsze, że zabiegi pomogły. Moja M-ka jest lekko sprężysta, zdecydowanie pisze mi się nią milej niż M-ką ze Sport Classic.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2019, 09:13 
Użytkownik

janykiel napisał(a):
Stawiam na zanieczyszczenia poprodukcyjne. Choć z drugiej strony, kiedy patrzę na zdjęcia, to stalówka na nich wydaje mi się nieco dłuższa niż u mnie, a krawędź zespołu stalówki wydaje się wystawać z sekcji minimalnie bardziej.

Zanieczyszczenia mogły może być, ale ostatecznie na 99,9% obstawiam, że nie była wciśnięta do końca - wystawała na początku znacznie więcej niż teraz (na zdjęciach). Po wsadzeniu jej na maksymalną (i odpowiednią, bo ograniczoną wycięciem na spływaku) głębokość pióro nagle ożyło. Zresztą powyżej Aventador13też pisze o podobnym problemie w innym Kaweco. Generalnie dla mnie to nie jest szczególny problem, ale jednak chciałbym aby pióro w tej cenie pisało po wyjęciu z pudełka. My tutaj w naszym gronie sobie z tym poradzimy - rozłożymy, poczyścimy i zmontujemy, ale zakładam, że jak kupi to osoba bez obeznania to będzie miała spory problem, bo "kupiła pióro za 370zł, a nie pisze" :) Natomiast dla kogoś bardziej "technicznego piórowo" nie jest to wielki problem bo wszystkie elementy są wykonane tak jak powinny - ot trzeba "tylko" rozłożyć i złożyć ;)

Zresztą opisałem żeby była rzetelna informacja, że coś jest nie tak. Generalnie większość materiałów na stronie nie ma wytkniętych minusów bo często ich nie ma - nie lubię się doszukiwać problemów tam gdzie ich nie ma, ale jak coś "nie gra" to o tym piszę. :) Zresztą sam kiedyś pisałem o swojej Montegrappie Zodiac, w której też ze stalówką się nawalczyłem tyle, że ho ho, a to pióro za zupełnie inne pieniądze...

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2019, 11:31 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: dziki człowiek
Jeśli wystawała więcej niż na zdjęciach to raczej rzeczywiście ułożenie stalówki.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]