Bardzo mi miło, że mogę... podłączyć się do recenzji Anda. Mam wielką przyjemność z pisania piórem Faber-Castell Ambition, więc przygotowałam własną recenzję. Mam nadzieję, że znajdziecie czas, by ją przeczytać
..........................................
Szlachetna prostotaSwego czasu zakochałam się w piórze GVFC Intuition w kolorze Terracotta; tymczasem trafił w moje dłonie przyrząd piśmienny, który zachwycił mnie… równie mocno. Mówię o piórze wiecznym Faber-Castell Ambition.
Była to miłość od pierwszego wejrzenia: kiedy otworzyłam pudełko prezentowe od razu urzekła mnie szlachetna prostota tego modelu. Pióro ujęło mnie zestawieniem szorstkiego, prostego, okrągłego i matowego korpusu z równie prostą, błyszczącą, wypolerowaną skuwką ze stali nierdzewnej. Korpus smukły i dość cienki, wykonany jest bardzo przyjemnego w dotyku tworzywa w matowym kolorze czarnym, ale z grafitową poświatą; korpus nie jest gładki, ma widzialną i wyczuwalną pod palcami strukturę. Bardzo elegancki duet tworzy ze skuwką w kolorze srebrnym oraz z identycznym wykończeniem korpusu. I forma estetyczna, i samo wykonanie pióra są bez zarzutu – na pierwszy rzut oka, a także po uważniejszym przyjrzeniu się i dłuższym użytkowaniu. Pióro nie ma żadnych ozdób w postaci np. obrączek – forma jest prosta, czysta, elegancka, wyciszona…
Prosty, gładki klips, wygięty w delikatny łuk na samym końcu – gdy patrzymy z boku na pióro – znakomicie wpisuje się we współczesną estetykę całości. Klips na swojej końcówce, od spodniej części, ma kilka ma małych ząbków – jest to praktyczne rozwiązanie, bo kiedy np. wsuniemy pióro w kieszonkę marynarki i się schylimy, ząbki zapobiegną niekontrolowanemu wysunięciu się pióra.
Sama skuwka jest prosta, metalowa, bardzo elegancka. Wnętrze skuwki wykończone jest plastikową, miękką skuwką wewnętrzną, co powoduje, że pióro zamyka się na tzw. „klik” oraz dzięki temu możemy pozbyć się obaw, że sekcja zostanie zarysowana. Po prawej stronie skuwki jest imprint:
[logotyp firmy]
FABER-CASTELL
since 1761
Uwielbiam, jak firma sygnuje swoje wyroby – budzi to we mnie wiele zaufania.
Po otwarciu pióra ukazuje się stalowa stalówka klasycznego typu, moja w rozmiarze F; stalówka delikatnie ozdobiona kropeczkami wklęsłymi na wypolerowanej powierzchni oraz informacją, jaką grubość stalówka posiada i z logotypem firmy. Po zatankowaniu pióra, stalówka pisze świetnie, lekko, gładko. Nie ma otworu powietrznego, przez co jeszcze podkreśla się minimalistyczny design całości.
Sekcja… a właściwie nieomal jej brak, może rzeczywiście stanowić problem, bowiem jest króciutka – dla osób lubiących trzymać pióro tuż przy stalówce będzie to bardzo niewygodne, bo pomiędzy sekcją a korpusem jest uskok. Tak krótka sekcja wymusza niejako ułożenie palców już na korpusie, powyżej sekcji, ale mi osobiście to nie przeszkadza: uważam, że nie tylko pióro musi nam odpowiadać, ale także czasem my musimy wsłuchać się w pióro i `dostosować się` do niego
Faber-Castell Ambition jest średnio ciężkie przez co wygodnie się będzie pisało i kobiecie i mężczyźnie; świetnie także wygląda w dłoni kobiety, jak i mężczyzny – sprawdziłam

Pióro jest moim zdaniem świetnie wyważone – założenie skuwki na korpus nie stanowi problemu.
Do pióra zostały dołączone naboje – jeden luzak i jeden pełny. Nie ma natomiast konwertera, który pewnie należy zakupić osobno.
Wszystkie elementy pasują do siebie znakomicie: pióro jest wykonane bardzo precyzyjne, pracuje bez zarzutu, więc… nie chce się tego modelu wypuszczać z rąk. Pióro zapakowane została w firmowe opakowanie Faber-Castell w kolorze bieli; pudełko jest bardzo solidnie wykonane, zawiera instrukcję w kilku językach, m.in. w j. angielskim i niemieckim oraz gwarancję.
Na koniec chciałabym zastanowić się, dlaczego producent nazwał to pióro Ambition? Kiedy sobie tak myślałam o tym temacie przyszło mi do głowy, że rzeczywiście taka zdrowa ambicja ma postać jasnego, prostego wytyczonego celu, jest także szlachetna, nie będzie starała realizować swojego „ja” bez zważania np. na drugiego człowieka. Zdrowa ambicja także będzie miała szlachetną prostotę: w zamyśle i w realizacji. Dlatego mogę zgodzić się z wizją firmą, która ambicję ukazała w formie prostej, eleganckiej i spokojnej.
To naprawdę piękne, eleganckie pióro z klasą można znaleźć w świetnej cenie 179 zł w sklepie Twoje Pióro (pamiętajcie, by dopytać o rabat!):
http://www.twojepioro.pl/pl/p/Pioro-wie ... romowe/576Zdjęcia Faber-Castell Ambition:

Zdjęcia powyżej prezentowane wykonane są przez Lash. Wykorzystanie ich w jakiejkolwiek formie jest niedozwolone.