Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:00 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Jacek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiłem dawno temu :) Piszę o nim, bo nigdy nigdzie nie widziałem już więcej tego pióra. A w Polsce to chyba całkiem cud, by je dostać. Kupiłem je za niewielkie pieniądze, oczywiście w stanie dziewiczym.

Pióro jest dosyć duże. Zadowala ładnie grawerowana w wiadomo jakim stylu, duża stalowa stalówka. Pisze prawdziwą "F".
Reszta pióra wykonana jest z tandetnego plastiku, więc jest leciutkie. Leży w ręce niezbyt wygodnie, według mnie nie jest dobrze wyważone, a nawet nikt się nad tym nie zastanawiał. Wygląda ładnie, ciekawe wzory.
Moim zdaniem dobry punkt w kolekcji, ale niezbyt dobry przedmiot do codziennego pisania.
Nie mam żadnych informacji na temat produkcji tego pióra, po paru miesiącach fascynacji odłożyłem je do szafy na kilkanaście lat. Aktualnie wypłukane leży sobie spokojnie wśród innych piór i ma się dobrze.
Resztę można zobaczyć na zdjęciach, które są nieudolne i nie oddają mojego gorącego uczucia, jakim darzę wieczne pióra.

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:11 
Użytkownik

Cytuj:
bo nigdy nigdzie nie widziałem już więcej tego pióra

He, he...
Poproś Adamona, żeby wstawił fotki swoich Watermanów z serii Harley Davidson.
zdrówka

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:12 
Użytkownik

Coś mi się dwa razy kliknęło.
Jak zdążyłem zauważyć, te piórka to wariacje na temat WM Phileasa.
zdrówka

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:20 
Użytkownik

konis napisał(a):
Cytuj:
bo nigdy nigdzie nie widziałem już więcej tego pióra

He, he...
Poproś Adamona, żeby wstawił fotki swoich Watermanów z serii Harley Davidson.
zdrówka

Nie w tym sensie, że pióro jest wyjątkowe (każde jest, ale wiesz o co chodzi) lub limitowane.
Po prostu wchodząc do pierwszego lepszego sklepu pełnego IM-ów, Urbanów, Hemispherów i Fronteirów nie ma tam opisywanego pióra na pęczki. Nigdy w żadnym sklepie więcej już tego modelu nie widziałem, więc uznałem, że warto dorzucić dwa słowa, jakby kto pytał :D A że są Piórowicze mający kolekcje, przy których ja jestem skromnym detalistą, to nie wątpię i ani myślę aspirować.

Pozdro

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:28 
Użytkownik

Oo, to rozczarowanie, bo się przymierzałam do tego płomienistego Harleya (fakt, że juz chyba ze trzy lata) i myślałam, że to kawał ciężkiego męskiego pióra.
hako

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:29 
Użytkownik

Cytuj:
Nie w tym sensie, że pióro jest wyjątkowe (każde jest, ale wiesz o co chodzi) lub limitowane.
Po prostu wchodząc do pierwszego lepszego sklepu pełnego IM-ów, Urbanów, Hemispherów i Fronteirów nie ma tam opisywanego pióra na pęczki. Nigdy w żadnym sklepie więcej już tego modelu nie widziałem, więc uznałem, że warto dorzucić dwa słowa, jakby kto pytał

Fakt. Już w sklepie nie uświadczysz. Ale to, że je prezentujesz, to dla mnie, zagorzałego miłośnika Watermanów, miód na serce :D . Pozwalam sobie jedynie zauważyć, że Waterman wypuścił wiele modeli WM Harley Davidson, różniących się kolorystyką, ornamentem, rodzajem klipsa itp, itd. Nasz kolega Adamon ma ich fajny zbiorek.
zdrówka

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 20:52 
Użytkownik

konis napisał(a):
Fakt. Już w sklepie nie uświadczysz. Ale to, że je prezentujesz, to dla mnie, zagorzałego miłośnika Watermanów, miód na serce :D . Pozwalam sobie jedynie zauważyć, że Waterman wypuścił wiele modeli WM Harley Davidson, różniących się kolorystyką, ornamentem, rodzajem klipsa itp, itd. Nasz kolega Adamon ma ich fajny zbiorek.
zdrówka

Wiem, z czasem trochę doczytałem. Kiedy je kupowałem (ok. 12, 13 lat temu o ile pamięć mnie nie myli) to jedynym źródłem wiedzy o piórach był jeden salon z Parkerami, Pelikanami i Watermanami. A z ciężko uskładanymi studenckimi grosikami trudno tam było być stałym bywalcem lub zgrywać znawcę. Dziś... wystarczy odpalić internet i głowa pełna wiadomości. Kupiłem ten model nie zdając sobie tak naprawdę sprawy CO kupuję i posiadając "wiedzę" o piórach na poziomie laika.
Tym bardziej cieszy mnie fakt, że to pióro dotrwało do dzisiejszych czasów. Nie ukrywam, że gdyby było cięższe, to bym inaczej na nie patrzył. Trafiło się ślepej kurze ziarno :D :D

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 21:58 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Mój egzemplarz jest "kawałem pióra" z powodu wagi, wielkości i skojarzeń z cylindrem silnika V-Twin sławnego motocykla z Milwaukee.

Obrazek Obrazek

Ma długość: 14 cm (zamkn.), 13 (otwarte), 16,3 (ze skuwką założoną na szczyt).

W ostatnia sobotę zakradł się do torebki i poszedł ze mną na Mozartianę w Parku Oliwskim. Stąd pochodzą pierwsze zdjęcia, przed których zamieszczeniem nie opieram się, ale dalej zobaczyć można nieco przywoitsze:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pisze bardzo gładko i aksamitnie linią M, a stalówka z logo Harley-Davidsona wystaje z obsadki na 2 cm.

Obrazek

Sprzedawane jest z plastikowym etui, które nie nadaje się do użytku na co dzień (zbyt luźne i brak zapięcia) z nadrukiem Harley-Davidson i reliefowym wytłoczeniem povered by WATERMAN, a zaprojektowane zostało na wzór zbiornika paliwa Harleya.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie sądziłam, że będę go używać, bo jest kosmicznie dalekie od moich piórowych skłonności i pisze dość grubo, jak na mój gust, ale coś w nim jest.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:23 
Użytkownik

Niestety, wszystkie one to eMki...
Ale pióra fajne... :D

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:41 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Pomi, muszę przyznać, że rewelacyjna kompozycja zdjęć. Bardzo ciekawie wprowadzają w stylistykę pióra i w klimat. Brawo !

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:44 
Użytkownik

Dexter napisał(a):
Pomi, muszę przyznać, że rewelacyjna kompozycja zdjęć. Bardzo ciekawie wprowadzają w stylistykę pióra i w klimat. Brawo !

Dexterku, proszę o więcej braw:) Taką mi sprawiają przyjemność, że ho-ho! Aha, dziękuję, oczywiście!

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:48 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Słowo daję. Przedstawiłaś pióro w "objęciu" grafiki powoli potęgując napięcie. Świetnie to wyszło. W pewnym momencie ze zdjęć ogólnych przechodzisz do sedna - pióra. Doskonałość w formie i treści. Masz zmysł ot co :)
Nie, nie podlizuję się.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 23:07 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: PiórWiecznyŁowca
Obłędna stylistyka skuwki ... dzięki pomidorium :D Muzyka zdołała dorównać artystycznie Harley-owi? ;) 8-)

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 23:36 
Użytkownik

MacKozinsky napisał(a):
Obłędna stylistyka skuwki ... dzięki pomidorium :D Muzyka zdołała dorównać artystycznie Harley-owi? ;) 8-)

Harleyowi - tak:) Natomiast z Eversharp Coronetem albo Equipoised muzyka parkowa w deszczu i przy buczących telefonach komórkowych prze- prze- prze-grałaby:)

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 23:39 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: She!fear
pomidorium napisał(a):
Natomiast z Eversharp Coronetem albo Equipoised muzyka parkowa w deszczu i przy buczących telefonach komórkowych prze- prze- prze-grałaby:)

Rękawica rzucona Inky`emu ;) ;)
A pióro bardzo interesujące: współczesne, ale ciekawe w stylistyce.
Pomi - zdjęcia za to świetne!

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 23:47 
Użytkownik

Lash napisał(a):
pomidorium napisał(a):
Natomiast z Eversharp Coronetem albo Equipoised muzyka parkowa w deszczu i przy buczących telefonach komórkowych prze- prze- prze-grałaby:)

Rękawica rzucona Inky`emu ;) ;)
A pióro bardzo interesujące: współczesne, ale ciekawe w stylistyce.
Pomi - zdjęcia za to świetne!

Dziękuję za podtrzymywanie we mnie upadłego ducha. Natomiast z Inkym to nawet nie mam się co równać, bo on już ma, a ja dopiero marzę:)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]