Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:41 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Jacek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z ciekawością otwierałem schludne pudełko zawierające wyżej wspomnianego Watermana. Naczytałem się, że to pióro specjalnie dla mężczyzny, ciężkie, nie do zdarcia, to znów zdzierające się od razu, zanim się je dobrze zobaczy...
Kolorystyka klasyczna i sprawdzona, czyli złocenia + czerń. Pióro nie jest filigranowe, ale też nie razi rozmiarami. Podobne do Parkera Urbana, więc z tych większych, ale nie "dyrektorskich" i po dwóch podpisach ręka nie boli :)
Przyjemnie w dotyku i naturalnie leży w dłoni. Sekcja długa, wygodna, zaznaczona gustownymi pierścieniami. Stalówka stalowa, w dwóch kolorach. Ascetyczna, bez ozdobników poza znaczkiem firmowym, napisem "Waterman Paris" i oznaczeniem grubości (w moim piórze "F"). Dwa kolory: złoty i stalowy oddzielone od siebie wyżłobionymi kreseczkami. Stalówka jest dosyć długa i smukła, moim zdaniem bardzo fajna w tej całej swojej prostocie.
Pióro startuje od razu, pisze przyzwoitą "F" bardzo gładko. Zatankowałem do tłoczka (brak w komplecie, trzeba dokupić osobno). Zamykane na "klik" :)

Po przetestowaniu przyznaję, że to dobre pióro klasy ekonomicznej, do codziennego użytku. Dosyć dobrze się prezentuje, ma swój wyraz i ciekawy wygląd. Klasyczny, skromny, ale nie ubogi czy szkolny wygląd. Bardzo gustowne, wygodne do pisania i dobrze piszące. Nie bije po o czach metalowymi, błyszczącymi wykończeniami. Cena adekwatna do jakości towaru, który nabywamy. Jestem z tego pióra bardzo zadowolony i piszę nim codziennie.

Jacek

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:59 
Użytkownik

Widzę, że to nowa wersja. Jest ładniejsza od starej. Gratuluję. Wierząc w Watermany, myslę, ze będzie Ci dobrze służyło :)

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 15:46 
Użytkownik

Jacek napisał(a):
Po przetestowaniu przyznaję, że to dobre pióro klasy ekonomicznej, do codziennego użytku. (...) Cena adekwatna do jakości towaru, który nabywamy.

Nie powiedziałbym, że to klasa ekonomiczna. Jak dla mnie Expert jest zdecydowanie za drogi w stosunku do jego jakości (szczególnie jeśli kupujemy w sklepie z piórami, gdzie ceny są grubo powyżej 300 zł). Chyba wolałbym trochę dołożyć i kupić Waterman'a Charleston.
Ja dwa lata temu w cenie Experta kupiłem nowego Pelikana m250, który wydaje mi się znacznie lepszy.

Szczerze mówiąc, to mam problem z Expertami, bo nie jestem w stanie się do nich przekonać. Zwyczajnie mi się nie podobają, ale dobrze, że Ty jesteś zadowolony z zakupu. Niech Ci jak najdłużej służy i nigdy nie zawiedzie :)

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 16:07 
Użytkownik

A jaka była cena tego Experta?

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 18:04 
Użytkownik

Venilia napisał(a):
A jaka była cena tego Experta?

400 zł. Można kupić taniej.

Jacek

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 18:12 
Użytkownik

Blink napisał(a):

Nie powiedziałbym, że to klasa ekonomiczna. Jak dla mnie Expert jest zdecydowanie za drogi w stosunku do jego jakości (szczególnie jeśli kupujemy w sklepie z piórami, gdzie ceny są grubo powyżej 300 zł). Chyba wolałbym trochę dołożyć i kupić Waterman'a Charleston.
Ja dwa lata temu w cenie Experta kupiłem nowego Pelikana m250, który wydaje mi się znacznie lepszy.

Szczerze mówiąc, to mam problem z Expertami, bo nie jestem w stanie się do nich przekonać. Zwyczajnie mi się nie podobają, ale dobrze, że Ty jesteś zadowolony z zakupu. Niech Ci jak najdłużej służy i nigdy nie zawiedzie :)

To bardzo subiektywna sprawa, co uznajemy za klasę ekonomiczną, a co nie. Wg mnie wymierna jest kategoria użyteczności: Pelikan M1000, WM Edson czy MB 149 to typowe pióra reprezentacyjne, którymi raczej nie da się pisać codziennie, a za to znakomicie pasują jako pióra "do podpisu". Ale to już każdy sam sobie ocenia, jakie pióro widzi jako codzienne, a jakie w roli reprezentacyjnej. Moje pióra wszystkie są codzienne : )
Charlestona nigdy nie kupię. To pióro źle mi się kojarzy, choć bardzo mi się podoba. Ale przypomina mi o pewnym niemiłym zdarzeniu. Pelikan M250 był rozważany, ale chciałem coś cięższego.
Dzięki, myślę, że Expert będzie dobrym piórem.

Jacek

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 18:15 
Użytkownik

Venilia napisał(a):
Widzę, że to nowa wersja. Jest ładniejsza od starej. Gratuluję. Wierząc w Watermany, myslę, ze będzie Ci dobrze służyło :)

Też bardziej mi się podoba. Moje dotychczasowe pióra W działały bardzo dobrze i mam nadzieję, że i ten spisze się ok. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, a pierwsze testy wypadły świetnie. Trochę przepłaciłem, ale trudno. Głupio było chodzić, macać, a potem zakupić przez internet :) Zresztą, różnica nie aż taka duża :)
Dzięki

Jacek

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 19:02 
Użytkownik

Jacek napisał(a):
Głupio było chodzić, macać, a potem zakupić przez internet :) Zresztą, różnica nie aż taka duża :)
Kochajmy się jak bracia .... ale kasa to kasa :twisted:
Dlaczego nie obejrzeć w sklepie, a kupić za przyzwoitą cenę?
Dla przyzwoitości ;) można kupić np jakiś ciekawy atrament .... i w ten sposób w sklepowej cenie samego pióra będziesz miał pióro z netu oraz fajny atrament ... a czasem nawet długopis do kompletu :-) Czemu rezygnować?
Pozdrawiam
AMcK

PS
Nie rezygnujmy też z okazji np na aukcjach!
Ostatnio nowe Carene za 199,00 PLN :D :D :D

PS2
Expert 3 to pierwszy Expert który mi się podoba.

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 19:46 
Użytkownik

[quote="AMcK"Kochajmy się jak bracia .... ale kasa to kasa :twisted:
Dlaczego nie obejrzeć w sklepie, a kupić za przyzwoitą cenę?
Dla przyzwoitości ;) można kupić np jakiś ciekawy atrament .... i w ten sposób w sklepowej cenie samego pióra będziesz miał pióro z netu oraz fajny atrament ... a czasem nawet długopis do kompletu :-) Czemu rezygnować?
Pozdrawiam
AMcK
(...).[/quote]

Są plusy dodatnie i plusy ujemne :) Kupując w sklepie (a mam go pod nosem) mam pióro zaraz po podjęciu decyzji o jego nabyciu. Co do sklepów internetowych to zazwyczaj się opłaca, ale czasem po dorzuceniu kosztów kuriera różnica nie jest znów taka wielka. Zależy od modelu i sklepu, bo czasami pomiędzy internetowymi bywają znaczne różnice cenowe.

Jacek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]