Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 20:08 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Pióro TOMBOW seria ZOOM 101 model CARBON.

Sama firma Tombow została założona dokładnie 100 lat temu bo w roku 1913 przez Harunosuke Ogawa. Od tamtego czasu firma produkuje pióra, ołówki, długopisy i inne artykuły biurowe.

Seria piór ZOOM 101 to nowoczesny i prosty wygląd. Pióro jest niesłychanie lekkie.
Puste, bez wkładu waży zaledwie 13 gram a z dwoma pełnymi nabojami 14,5 grama.
Przy długości całkowitej pióra 140 mm to imponujący wynik.
Długość pióra bez skuwki to 120 mm.

Pióro jest także bardzo wytrzymałe na wszelkie uszkodzenia w tym i zarysowania. Zawdzięcza to materiałom z jakich zostało zrobione. Jest to wyłącznie włókno węglowe oraz duraluminium.

Model ZOOM 101 CARBON jest koloru grafitowego z odcieniami czerni ułożonymi w formę plecionki. Korpus jest jednak gładki, satynowy. Nie ma połysku ale też nie jest matowy. Bardzo miły w dotyku materiał. Ciepły.

Pióro jest zasilane standardowymi nabojami. Mieści w swoim korpusie dwa naboje rozmiaru short. Można zamiennie stosować zwykły konwerter.

Stalówka stalowa, twarda. Gładko pisząca. Na środku tłoczenie z nazwą firmy "TOMBOW". Oznaczenie grubości stalówki (w moim przypadku "M") znajduje się z boku blaszki.
Spływak żeberkowy.

Pióro zamykane jest na wcisk. Skuwka trzyma mocno. Zamyka się z wyrażnym kliknięciem.

Klips bardzo prosty. Ascetyczny. Zakończony koliście, dzięki czemu nie bedzie haczył przy wkładaniu. Dodatkowym atutem jest fakt, iż jest on osadzony na sprężystej blaszce i można go śmiało dość mocno odciągnąć od skuwki.

Zdjętą skuwkę pióa możemy założyć na tył. Wygodne mocowanie stanowi dodany gumowy, drobny ring, dzięki któremu materiał skuwki nie ma kontaktu z materiałem body eliminując tarcie.

Pióro zapakowane było w metalowe, czarne, połyskujące pudełko z gąbkowym wypełnieniem. Tak jak sprzedaje się np broń palną.
Całość włożona w czarny kartonik ze srebrnym tłoczeniem nazwy firmy.

Do pióra dołączona jest wielojęzyczna instrukcja. Na instrukcji widnieje także informacja, że pióro zrobiono w:

Tombow Pen & Pencil GmbH
Germany.

Próbki pisma i opis z użytkowania uzupełnię po 7 dniach testowania lub po wypisaniu jednego naboju.
Użyję nabojów napełnionych atramentem Pelikan Edelstein.

Pióro można nabyć w sklepie Twoje Pióro

Galeria:

Pudełko kartonowe
Obrazek

Pudełko metalowe:
Obrazek

Wnętrze:
Obrazek

Pióro zamknięte:
Obrazek

Pióro otwarte:
Obrazek

Stalówka:
Obrazek

Pióro ze skuwką założoną na tył:
Obrazek

CDN...

PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 20:25 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: She!fear
Oooo! Ciekawe, nie powiem złego słowa o stronie estetycznej tego produktu, bo mi się spodobał. Jest... dość niecodzienny, moim zdaniem, odbiega od tego, co generalnie na rynku można znaleźć.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2013, 00:00 
Użytkownik

To bardzo porządny japoński producent. Podobno postawil sobie za cel produkować pióra z materiałów używanych do produkcji statków kosmicznych. ZOOM to najdroższy model z kolekcji europejskiej (o ile jest jeszcze jakaś inna). ma jeszcze serie Havanna i Object w różnych kolorach.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2013, 00:14 
Użytkownik

Ja miałem kiedyś (mam???) ZOOM'a 980. Pioro wykonane bardzo precyzyjnie z aluminium (lub jak się mówi ostatnio ... amelinium :lol: :lol: )
Skuwka była zakręcana. Identyczne etui jak Dex'a. Stalówka CUDO!!!!
Pozdrawiam
AMcK

PS
Może gdzieś znajdę na dnie szuflady?
:-)

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 08:18 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Troszkę popisałem sobie tym piórem. Wrażenia? Wyśmienita stalówka o przyjemnej linii. Tu rozmiar "M" jest jak dla mnie do przyjęcia.
Pióro nie grymasi. Startuje natychmiast, nie przerywa. Pisze się całkiem dobrze, mimo bardzo małej wagi piórka.
Po ponad 7 dniach noszenia pióra poza etui w teczce, nie pojawił się najmniejszy ślad użycia, otarcia czy ryski. Czyli tak jak myślałem :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]