Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 19:59 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: She!fear
1. Firma: Edison Pen Company
2. Model: MINA FOP Limited Edition
3. Rok produkcji: 2013

Obrazek

4. Wygląd/design i jakość wykonania
Pióro wieczne MINA FOP LE wykonane zostało w liczbie 26 sztuk na zamówienie Użytkowników Forum o Piórach jako pierwsze pióro forumowe.

Pióro wykonane jest z głęboko czarnego, gładkiego, aksamitnego akrylu. Kształtem przypomina odwrócone wrzeciono, czyli zwęża się w części środkowej, by na obu szczytach pióra delikatnie się poszerzyć. Materiał i estetycznie robi znakomite wrażenie i także użytkowo sprawuje się świetnie: w dłoni się nie ślizga, jest ciepły, bardzo przyjazny. Barwa pióra to bardzo głęboka czerń, bez domieszek np. czerwieni.

Skuwka, w kolorze i designie identycznym jak korpus, jest zakręcana – dodam, że trzeba wykonać 3 obroty, by pióro dobrze zamknąć, zabezpieczyć, co mi osobiście bardzo odpowiada, bo trzeba poświęcić mu uwagę. Skuwka fabrycznie nie posiada klipsa.

Pióro bardzo ascetyczne w formie, delikatne. Szczyty pióra zostały delikatnie spłaszczone, by można było nanieść imprinty w kolorze srebrnym: na końcu skuwki naniesiony jest skrót nazwy Forum o Piórach czyli FOP, zaś na końcu korpusu jest naniesiony nr pióra / 26. Dwadzieścia sześć to liczba sztuk wykonana w limitowanej wersji dla FOP.

Obrazek

Obrazek

5. Serce pióra czyli stalówka
Stalówka została wykonana przez niemiecką firmę – jest z polerowanej stali nierdzewnej i jest dostępna w kilku rozmiarach: Extra Fine, Fine, Medium, Broad oraz w wersji dwukolorowej. Na stalówce umieszczono oszczędne zdobienia w postaci esów-floresów, centralnie zaś logotyp marki wraz z nazwą i rozmiarem stalówki. Prezentowane pióro wyposażono w stalówkę EF, która pisze jak na EF europejskie, współczesne przystało (jest cienka, ale nie jest to EF wintydżowe). Stalówka jest dość twarda, ale bardzo mocno dociśnięta nieco się ugina i można mówić o mini-fleksie :)

Obrazek

6. System napełniania
Standardowy konwerter, dzięki któremu możemy używać naszych ulubionych atramentów.

Rys estetyczny i nie tylko
Pióro MINA FOP LE robi znakomite pierwsze wrażenie: przybywa do właściciela w czerwonym pudełku, błyszczy się głęboką czernią i intryguje kształtem. Jest niesamowicie ascetycznym piórem, naprawdę można się nad tym przedmiotem zadumać, bo nie od pierwszej chwili dla wszystkich jest jasne, że po odkręceniu skuwki zobaczymy... stalówkę.
Pióro mimo to, że jest ascetyczne, jest dość solidne, bowiem materiał użyty do jego wykonania wydaje się być świetnej jakości. Wszystkie elementy bardzo dobrze do siebie pasują, nie ma żadnych wystających brzegów, niedoróbek, niepasujących elementów, kantów etc.
Skuwka odkręca się bardzo prosto, lekko, ale mamy wrażenie, że bardzo dobrze chroni stalówkę. Skuwka oczywiście nie jest połową pióra – ten element jest nieco mniejszy, niż sam korpus.

Pióro jest znakomicie, podkreślam: znakomicie wyważone. Długie i `żmudne` pisanie nie sprawia najmniejszych trudności, pióro nie męczy dłoni, jest wygodnie, świetnie `stapia się` z dłonią piszącego stając się jej przedłużeniem. Pisanie tym piórem jest czystą przyjemnością… Nawet samo trzymanie w dłoni tego pióra jest przyjemnością… Jest to piękny przedmiot, który zwraca uwagę nie tylko swojego właściciela…

Stalówka w tym piórze jest solidną stalówką do codziennej pracy: estetycznie nie jest to powalający element, ale sunie po papierze swobodnie, zostawiając kreskę, jakiej się można spodziewać po oznaczeniu na stalówce. Jeżeli bardzo chcemy, to mocne dociśnięcie spowoduje, że uzyskamy coś w rodzaju zmiennej szerokości linii. Jest to twarda stalówka z minimalną dozą… elastyczności :)

Sekcja w tym piórze jest bardzo ciekawa, ale też niezwykle, niezwykle wygodna: palce mają stabilne oparcie, nie ślizgają się, świetnie się na niej układają. Kształt body pióra oraz firmowy brak klipsa sprawia, że pióro łatwo może stoczyć się z biurka, zatem ważne jest, by darzyć je atencją. W MINIE FOP LE także nie można założyć skuwki na korpus, co dla mnie osobiście nie ma żadnego znaczenia, bo i tak właściwie nigdy tego nie robię, nawet w piórach o rozmiarze `baby`. Za to pióro jest znakomicie wyważone – zapisałam tym piórem już około 20 stron drobnym maczkiem i ani przez sekundę nie poczułam zmęczenia w dłoni. Pióro nie jest z tych największych, a jednak pasuje i do dłoni kobiety i mężczyzny.

Pióro to, jako że jest niezwykle ascetyczne, po raz pierwszy zostało – w moim przypadku - zatankowane Pilotem Iroshizuku w kolorze szarym czyli Fuyu-Syogun. Uważałam, że świetnie te elementy będą pasować i się nie pomyliłam: kiedy przyłożyłam piórko do kartki notatnika, nie mogłam się oderwać, nie mogłam przestać pisać i tak na pisaniu właśnie spędziłam kilka godzin…

Podsumowując: nie sposób nie docenić MINY FOP LE. Klasyczna czerń oplatająca pióro, przepiękna forma body, bardzo dobra stalówka, rewelacyjne wyważenie i rewelacyjna jakość… Cieszę się, że otrzymałam tak piękny prezent urodzinowy, za co dziękuję.

Na koniec próbka odręcznego pisanina i… sama MINA FOP LE

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 20:22 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Dzięki Lash za premierową recenzę :)
Przyznam się, że zdążyłem już 2 razy wypisać cały konwerter w Minie. Mnie pióro spasowało bardzo. Doskonale leży w dłoni, nie męczy jej. Stalówka sprawuje się całkiem dobrze. Czuję szum w trakcie pisania, nie ma maślanego mazania, czego nie lubię. Obecnie w moim egzemplarzu jest atrament Edestein Amber i o dziwo jest on w moim odczuciu tofikowy. Zero zieleności czy żółci.
Dwa razy moja Mina miała lądowanie na podłodze. Raz zwyczajnie się sturlała. Nie widziałem jak upadła ale nic jej się nie stało. Drugi raz stała sobie odkręcona na dupce i kot strzelił ją z liścia w stalówkę. Pióro zrobiło w locie kilka obrotów chlapiąc atramentem i walnęło na dywan. Przeżyło ! Żadnych obrażeń, poza ochlapanym atramentem kotem. No ale bursztynowego na rudym nie widać, poza tym kot i tak się domyje.
Pióro noszę przy sobie w etui Donat. Brązowe, czyli nr 1 z serii gadżetów forumowych. Nawet się mieści. Wydaje mi się że szczyt skuwki jest nieco szerszy niż szczyt korpusu, bo odwrotnie pióra do etui nie wcisnę.
Podoba mi się w nim też to, że nie jest centralnie podzielone.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 10:33 
Rada Jedi

Dzięki za recenzję. Bardzo wyczerpująca (w sensie "dokładna", nie w sensie "męcząca" ;) ).
Mam wrażenie, że ta EFka chyba bliska EF TWISBI. Ta próbka pisma F, to też Mina czy inne pióro?

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 10:39 
Rada Jedi

Dexter napisał(a):
stała sobie odkręcona na dupce i kot strzelił ją z liścia w stalówkę. Pióro zrobiło w locie kilka obrotów chlapiąc atramentem i walnęło na dywan. Przeżyło ! Żadnych obrażeń, poza ochlapanym atramentem kotem. No ale bursztynowego na rudym nie widać, poza tym kot i tak się domyje.

Szkoda, że nie masz z tego filmu, byłby hit, jak nic. :)
Kusi mnie, żebyś podpuścił jeszcze raz kota i przyczaił się z kamerą. Znając koty, na pewno da się sprowokować.
No dobra, żartowałem. :)
Ale widać, że pióro wytrzymałe, bo wyszedł Ci niechcący crash-test.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 11:08 
Rada Jedi

Ta Fka to też Mina. Moja. Porównaliśmy grubości stalówek.
And, postaram się podpuścić kota.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 13:11 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Mutant z Zachodnich Rubieży
Ciekawy zapis odręczny. Dwie formy litery _s_.

Mina jest "żywa". Moja czasami wędruje po stole i upadek już zaliczyła.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 13:37 
Rada Jedi

marwis napisał(a):
Ciekawy zapis odręczny. Dwie formy litery _s_.

Ciekawszy jest arabski zapis: cztery formy zapisu jednej litery. :)

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 19:42 
Użytkownik

And napisał(a):
Dzięki za recenzję. Bardzo wyczerpująca (w sensie "dokładna", nie w sensie "męcząca" ;) ).

Dziękuję!
And napisał(a):
Ta próbka pisma F, to też Mina czy inne pióro?

Tak, jak wspomniał Dex, jest to także Mina FOP LE ze stalówką w rozmiarze F. Rzeczywiście stalówki różnią się grubością, ale przede wszystkim mokrością pisania: F-ka Dexa pisze dużo bardziej mokro, co mi osobiście także nie odpowiada, więc cieszę się, że tej F-ki nie mam.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 20:48 
Użytkownik

Ja lubię mokre stalówki, więc sobie moją EFkę pomokrzyłam trochę. Bo to suche pisanie mi trochę nie grało :)

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 20:56 
Rada Jedi

Czyli zamoczyłaś w szklance z wodą ? :)

Czasem mokra stalówka potrafi przesadzić z mokrością. Do tego trzeba dobrego papieru a nie gąbki. W jednym notesie pisze ok, a nagle w drugim leje. Wolę bardziej suche ale ta mi odpowiada.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 21:31 
Użytkownik

Veni, ale moja XF nie jest za sucha - jest po prostu... idealna :)

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 21:35 
Rada Jedi

Moja "Ewka" też :)

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 21:41 
Użytkownik

Moje teraz tez jest ok. Może to była kwestia atramentu. Jak nabrałam, to pisało fajnie, a potem sie wysuszyło trochę.
Poza tym ja czesto piszę po kiepskim papierze. Pewnie w tych notatnikach jest o niebo lepszy :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 11:42 
Użytkownik

Wczoraj znów zapisałam wiele karteczek tym piórem - jest znakomite! Nie wysycha, nie przerywa, pisze miękko i dźwięcznie, z lekkim poślizgiem i jednocześnie nie maślanie. Wypisałam już 3 pełne konwertery kolorem Fuyu-Syogun, więc dziś czas na testy z atramentem Pelikana Edelstein w kolorze Topaz :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:18 
Użytkownik

Brakuje mi jeszcze jednej Miny. Potrzebuję na atrament niebieski i czerwony. A tak muszę co chwile zmieniać :) Atrament :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:29 
Użytkownik

A, rozumiem Cię ;)
Choć ja sobie radzę tak, że mam przy sobie... inne pióro :lol: :lol: :twisted: :twisted:

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:30 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: 4001
Bardzo fajnie napisane. Z przyjemnością poczytałem. Kiedyś będę musiał pobawić się tym piórkiem, o ile ktoś będzie miał na jakimkolwiek spotkaniu i pozwoli ;)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:30 
Użytkownik

Przyjedź do Katowic - będzie kilka MIN FOP LE :)
I nie mówię o buziach osób biorących udział w spotkaniu :twisted:

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 18:43 
Użytkownik

Lash napisał(a):
A, rozumiem Cię ;)
Choć ja sobie radzę tak, że mam przy sobie... inne pióro :lol: :lol: :twisted: :twisted:

Ja mam nawet kilka innych, ale akurat chcę pisac właśnie tym... :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 19:04 
Użytkownik

Wiem Veni, żartowałam :) Wiem też, że nie chce się MINY FOP LE wypuszczać z łapek! I co rusz chce się ją napełniać innym atramentem i pisać, pisać...

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 22:08 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: she-wolf
Wspaniałe pióro. Dziś miałam okazję troszeczkę nim popisać. Tylko jakimś żółtym, paskudnym atramentem zachwalanym przez właściciela. Dla mnie pióro jest esencją stylu. Ascetyczne, proste, piękne i skromne w swej postaci. Ciepłe, lekkie, pasujące do dłoni, piszące samym własnym ciężarem. Chcę takie białe !
Akszugor, czemu chcesz dać Dexowi po buzi?

PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 13:51 
Użytkownik

Miło się czyta o miłych wrażeniach i trochę mi szkoda, że nie wpisałem się na to piórko. Ale cóż, wszystkiego nie da rady mieć ;)

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 15:02 
Użytkownik

Uzupełniam recenzję zdjęciowo-graficzną o świetną recenzję MINY LE FOP, jaką przygotował And.
Wprawdzie recenzuje egzemplarz 4/26, czyli nie ten, o którym mówię, ale... nadal to MINA LE FOP.

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 07:42 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Spamer of The Year 2013
Aleksandra napisał(a):
(...)Ciepłe, lekkie, pasujące do dłoni, piszące samym własnym ciężarem.(...)

Kurde, jak to piszące samym własnym ciężarem? Przecież to pióro jest lekkie :shock:

Aleksandra napisał(a):
(...)Chcę takie białe !(...)

Świetny pomysł (a do tego czerwone wypełnienia, co daje nam akcent polskości), tylko trochę spóźniony ;)

Ostatnio edytowano środa, 19 czerwca 2013, 09:41 przez piornick, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 09:16 
Użytkownik

Białe też byłoby piękne, oj piękne... :D

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2013, 09:42 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Spamer of The Year 2013
...i wyjątkowe, niepowtarzalne, bo chyba brak takiego w ofercie seryjnej u Edisona. Byłoby :)

PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 09:03 
Użytkownik

To, co? Następne pióro forumowe to Mina tylko biała? ;)

PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 09:24 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: 4001
Lash napisał(a):
To, co? Następne pióro forumowe to Mina tylko biała? ;)

Czerwono-czarna ;)

PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 13:53 
Almighty Admin

Tytuł użytkownika:: la principessa
Nieee, czerwono-czarna to zbyt oczywisty kontrast. I chyba jednolita barwa lepiej wygląda (a patrząc na galerię u Briana to nawet te ciapkowate materiały są takie sobie na Minie). Biała? Kusząca. Na tyle, że ostatnio sama myślałam o indywidualnym zamówieniu. :shock:

PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 13:56 
Rada Jedi

No widzisz, dokładnie o tym samym kiedyś myślałem. Biała Mina ale obligatoryjnie o ściętych końcach.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]