Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 15:25 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Poniżej przedstawiam mały poradnik jak zacząć przygodę z kaligrafią.
Poradnik pojawia się w częściach na profilu Kaligrafia Ewa Landowska.
Także na forum będzie pojawiał się w częściach, w miarę pokazywania się na FB. Dla wygody czytających, będzie publikowany ciągle, po edycji pierwszego postu.

Poniższy tekst jest pokazywany na forum w porozumieniu z Ewą.

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 15:55 
Rada Jedi

Tekst i zdjęcia - Ewa Landowska

Zestaw podstawowy.
Kaligrafia to, w gruncie rzeczy, tanie hobby. Aby zacząć wystarczy zaoszczędzić jakieś 20 zł na podstawowe materiały. Obsadka drewniana (niekoniecznie lakierowana, w sklepach dla plastyków znajdziecie obsadki z naturalnego drewna za kilka złotych), najzwyklejszy atrament dedykowany piórom wiecznym (ja akurat najczęściej używam Pelikana). Tusz odpada - jest zbyt gęsty i klejący. Papier - można zacząć od najzwyklejszego przeznaczonego do ksero i druku. Polecam: Navigator, Color Copy, Double A (prawie każdy sklep papierniczy). Papier jest niezwykle ważny (o ile nie najważniejszy...), dlatego zachęcam, aby w późniejszym etapie kaligrafowania nie oszczędzać na nim zbytnio. Z tych najlepszych moje typy to: Midori, Tomoe River, Clairefontaine. Gdzie robię zakupy? Poza targami staroci są to: http://www.twojepioro.pl (znajdziecie na stronie dział poświęcony kaligrafii) oraz http://www.escribo.pl
W następnych postach omówię bardziej szczegółowo stalówki oraz atramenty.

Obrazek

STALÓWKI, cz.I
Bez nich ani rusz. Można wprawdzie przyciąć gęsie pióro, czy patyk, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. I choć gęsie pióro pozwala na nakreślenie linii bardzo charakterystycznej, pięknej i miękkiej, nie będzie ona nigdy tak precyzyjna, jak linia kreślona stalówką.
Nie będziemy tu rozstrzygać przewagi jednego narzędzia nad drugim, bo każde daje inne możliwości.
Na załączonym zdjęciu prezentuję trzy rodzaje stalówek: jedna z nich, na której widoczny jest napis "TAPE" to stalówka ścięta, dwie pozostałe to stalówki ostro zakończone.
Bardzo często w mailach pytacie od jakich stalówek zacząć. Zależy to, oczywiście, od kroju pisma, który chcecie opanować. Można pokusić się o spore uproszczenie, że litery powstałe do XVII w. były kreślone za pomocą narzędzia ściętego (najpierw piór, później stalówek), późniejsze - stalówką (lub innym narzędziem) ostro zakończoną. Jeśli więc interesuje Cię uncjała, minuskuła karolińska, tekstura gotycka, italika i wszystkie kroje pochodzące od wyżej wymienionych zaopatrz się w stalówkę ściętą (polecam tę, którą widać na zdjęciu - ze zbiorniczkiem nakładanym na stalówkę, dostępną w wielu stacjonarnych sklepach dla plastyków w rozmiarach: 0.5 mm - 5.0 mm).
Zacznij od rozmiaru 2.5 mm - wystarczająco duży, aby móc wypracować każdy detal litery.

W następnym poście przybliżę stalówkę ściętą oraz ww kroje pism.
W dalszej części omówię stalówki ostro zakończone. Rozprawię się też z niektórymi mitami, np. "opalanie stalówki - czy stalówce szkodzi?", "kaligrafia dla leworęcznych", "nauka kaligrafii w weekend / tydzień" itp. Do następnego więc!

Obrazek

STALÓWKI, cz. II
Przygotowanie narzędzia.
Moi Drodzy, podczas tworzenia tego albumu "Dobre dobrego początki" będzie trzeba stanąć twarzą w twarz z pewnymi zagadnieniami, wzbudzającymi kontrowersje. Jedną z największych i podstawowych to OPALANIE STALÓWKI. Ma wielu przeciwników i wielu zwolenników. Ja należę do tych drugich, będę więc bronić tej metody przygotowania narzędzia do użytkowania. Na początek wyjaśnię o co w tym chodzi.
Otóż, stalówka wycinana przez maszynę, przechodzi przez jej naoliwione części, dzięki temu zostaje pokryta tłustą warstwą, pełniąca bardzo ważną chroniącą funkcję - stalówka może przeleżeć dziesiątki lat nienaruszona zębem czasu, nie rdzewieje., zachowuje swoje właściwości na bardzo, bardzo długo. Gorzej, gdy zapragniemy jej użyć. Atrament na takiej stalówce zachowuje się jak woda na patelni teflonowej. Spływa "jak po kaczce", nie trzyma się stalówki, gromadzi się jedną wielką kroplą na jej końcu i wypływa w całości, tworząc linię "kleksowatą", zmuszając użytkownika do ciągłego nabierania atramentu, albo wręcz przeciwnie - w ogóle nie chce z niej spływać, stąd Wasze pytania: "moja stalówka nie chce pisać - co robię źle?". I tu pomocny jest płomyczek. Od wielu lat stosuję tę metodę. Opalanie stalówki nie zawodzi, o ile robi się to umiejętnie. Oczywistym jest, że trzeba uważać, aby stalówki nie rozhartować, a tym samym nie obniżyć jej elastyczności. Dlatego zawsze zaznaczam, że lepiej tę czynność powtórzyć, niż za pierwszym podejściem stalówkę zniszczyć (czasami z jakiegoś powodu bardzo dla nas szczególną). Opalanie takie powinno trwać ok. 2 - 3 sekundy od wewnątrz i od zewnątrz, nie dłużej. Następnie, gdy już stalówka ostygnie, warto po zanurzeniu jej w atramencie wytrzeć ją i powtórzyć tę czynność kilka razy - do momentu, w którym atrament nie będzie jej odsłaniał. Gwarantuję, że tak przygotowane narzędzie daje mnóstwo przyjemności podczas kaligrafowania. Atrament trzyma się stalówki, spływa z niej równomiernie. Pamiętaj, że to papier ma wyciągnąć atrament! Nie ma on spływać ze stalówki, jak woda po rynnie. Cała sztuka polega na umiejętnym i niezwykle uważnym przeprowadzeniu tej czynności. Z
darzyło mi się, oczywiście, zniszczyć kilka stalówek, ale tylko przez moją własną nieuwagę. Istnieją podobno alternatywne metody, tj. mycie w ciepłej wodzie, "przeczekiwanie" aż stalówka się rozpisze (sic!) i jeszcze kilka innych pewnie by się znalazło. Doświadczenie jednak pokazało mi, że opalanie nie ma sobie równych. UMIEJĘTNE opalanie
Tak więc szable w dłoń, rozpalamy ogień i do dzieła!

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2016, 17:06 
Rada Jedi

LEWORĘCZNOŚĆ a KALIGRAFIA.

Jednym z naczęściej zadawanych pytań jest pytanie o leworęczność: "Jestem osobą leworęczną, czy wobec tego mogę uczestniczyć w warsztatach kaligrafii? Czy osoba leworęczna może kaligrafować?" Odpowiedż zawsze, absolutnie zawsze, jest tylko jedna właściwa: TAK! Leworęczność nie jest problemem.
Jest na świecie wielu kaligrafów piszących lewą ręką. Większość ograniczeń najczęściej tworzymy sami sobie i dla siebie nawzajem i powiedzenie "dla chącego nic trudnego" byłoby idealnym w to miejsce, gdyby nie fakt, że kaligrafowanie lewą ręką nie jest wcale takie trudne! Na zdjęciu przedstawiam jeden ze sposobów kaligrafów na leworęczność. Osoba pisząca prawą ręką zazwyczaj trzyma zeszyt zwrócony ku niej prostopadle. W ten sposób kreśli litery od lewej do prawej (w alfabecie łacińskim). Osoba leworęczna powinna ustawić zeszyt tak, aby pisać od góry do dołu (jak na zdjęciu). Dzięki takiemu ustawieniu stalówka ustawia się pod odpowiednim kątem względem kartki papieru, kreśląc linię o poprawnym charakterze. Ponadto przy takim ustawieniu nie rozmazuje ręką tekstu wcześniej napisanego.
Jakkolwiek może początkowo wydawać się to dziwactwem i bardzo skomplikowaną sytuacją to tylko złudzenie. Nasz mózg ze swoimi nieprawdopodobnymi zdolnościami bardzo szybko adaptuje się do nowej sytuacji i po niedługim czasie pisanie w taki sposób nie stanowi żadnego problemu. Gdyby tak było, nie byłoby na świecie tylu wyśmienitych leworęcznych kaligrafów. Warto jednak nadniemić, że sposobów na leworęczność jest znacznie więcej: począwszy od specjalnych stalówek, po jeszcze inne typy ułożenia kartki papieru (np. do góry nogami).
Każdy z nas: praworęcznych, czy leworęcznych ma ostatecznie swoje sposoby na doskonalenie sztuki pięknego pisania.

Zachęcam osoby leworęczne praktykujące do podzielenia się pod postem swoim doświadczeniem. Do następnego!

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2016, 20:55 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Dexter napisał(a):
[...]OPALANIE STALÓWKI. Ma wielu przeciwników i wielu zwolenników. Ja należę do tych drugich, będę więc bronić tej metody przygotowania narzędzia do użytkowania. [...]

Nie jestem przeciwniczką opalania, ale wybrałam inną metodę czyszczenia stalówek, wygodniejszą i skuteczną. Kałamarz po zużytym atramencie mam napełniony spirytusem. Zanurzam w nim stalówkę i przecieram ręcznikiem papierowym. Czynność tę powtarzam kilkakrotnie.

PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2016, 16:26 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Czarodziej
pomidorium napisał(a):
... Kałamarz po zużytym atramencie mam napełniony spirytusem...

Takie marnotrawstwo :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2016, 20:10 
Użytkownik

Ewa L. miała wydać podręcznik o kaligrafii ?? Jakieś wieści ??

PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2016, 20:36 
14 kwietnia pani Ewa pisała o tym, że dostała próbne wydruki przed korektą, więc pewnie jeszcze trochę potrwa zanim pójdzie do druku. W końcu po korekcie trzeba jeszcze trochę roboty, impozycja, naświetlanie blach na offset, więc jak mniemam, całość albo jeszcze jest w korekcie, albo czeka na druk.

PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2016, 20:49 
Rada Jedi

Tak jak napisał Andrew. Ewa i Basia dostały podręcznik do ostatnich korekt. Nie chcą wypuszczać książki z błędami. Lepiej przeciągnąć i wydać coś dobrze.

Jak podręcznik będzie gotowy, damy znać. Będzie też i niespodzianka na forum.
Wszystko w swoim czasie.

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 11:47 
Nowy użytkownik

Z niecierpliwością czekamy na książkę :) a czy na ten moment jest coś godnego polecenia na temat kaligrafii? Druga sprawa to pytanie: Czy słyszał ktoś może o czymś takim jak zeszyt do kaligrafii? Coś w stylu zeszytów do nauki pisania dla pierwszoklasistów? :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 12:08 
Użytkownik

Jeśli chodzi o książki, to zależy, czego chcesz się nauczyć. Italiki, spencerian, copperplate, inne?

Coś do nauki pisania dla pierwszoklasistów? Może to: http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent? ... 0&from=FBC?

W którymś ze sklepów internetowych (polskich) widziałam bloki do kaligrafii, ale wydały mi się stosunkowo drogie. Poza tym nie pokazano zawartości, jakie tam są linie. Lepiej chyba korzystać z gotowych generatorów linii. Po pierwsze dlatego, że wydruk możesz dostosować do swoich preferencji, po drugie zeszyty mają na krawędziach uskoki, które przeszkadzają przy pisaniu. Wygodniej jest mieć przed sobą gładką powierzchnię, którą zapewni Ci pojedyncza kartka.

Niżej podaję 2 linki do generatorów, ale w necie znajdziesz ich całe mnóstwo z darmowym ładowaniem.

http://shipbrook.net/guidelines/
http://www.scribblers.co.uk/acatalog/Gu ... rator.html

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 12:17 
Użytkownik

Tutaj mają bloki do kaligrafii: http://www.calligraphers.eu/pl/15-ksiazki-i-podreczniki
Chyba cena nie jest aż taka tam straszna ale nie ma 2 pierwszych części od dawien dawna...

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 13:00 
Użytkownik

Byłoby świetnie, mam na myśli wskazany sklep, bo oferta jest interesująca, gdyby nie makabra przy ładowaniu podstron. Na niektóre z nich czekam już ponad kwadrans.

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 13:12 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: 4001
Dzięki Sara za linki :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 13:44 
Nowy użytkownik

Dziękujemy :) skorzystamy na pewno. :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 15:30 
Użytkownik

To ja ze swojej strony polecę jeszcze ciagle działającą stronę:
http://kaligrafia.info/

Oraz generator arkuszy CaliDraw:
http://cd.kaligrafia.info

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 18:47 
Użytkownik

Dexter napisał(a):
Jak podręcznik będzie gotowy, damy znać. Będzie też i niespodzianka na forum.

Pewnie konkurs, w którym będzie do wygrania książka. :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 19:16 
Użytkownik

Agnes napisał(a):
Pewnie konkurs, w którym będzie do wygrania książka. :)
Lepiej lista zakupowa z kwotą 3/4 wartości i własnoręcznym autografem Autorki :).

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 21:26 
Rada Jedi

Nieeee... roześlemy książki za free łącznie z kosztami przesyłki. Do tego dodamy obfite życzenia od autorek i dożywotnie bilety na zajęcia z kaligrafii.
Luuudzie...! :(

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 21:39 
Użytkownik

:lol: To ja poproszę :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 21:40 
Użytkownik

Obstawiam konkurs. I to jeszcze taki, że trzeba się będzie nieźle napocić :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 21:57 
Użytkownik

Arkadiuszu, jeśli coś ładnie napisać, to wygrywasz :)
Dex, spokojnie. Takie dobroduszne żarciki. Po prostu chciałabym już książkę pomacać, uwielbiam nowe książki, więc wiesz... :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 21:59 
Użytkownik

Agnes napisał(a):
Arkadiuszu, jeśli coś ładnie napisać, to wygrywasz :)

Błąd. Wygrywamy razem :)

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 22:07 
Rada Jedi

Wiem Aga, to był krzyk rozpaczy. Przecież nie jesteśmy wydawnictwem czy sponsorem. Nie mamy jako administracja możliwości sprzedaży książki niżej ceny półkowej. Ale mamy inne możliwości ;)

Książka Ewy i Basi jest w finalnej korekcie. Jednak wcześniej jak w połowie czerwca nie spodziewał bym się wydania.
Wszelkie detale podam, jak tylko będą mi wiadome.

PostNapisane: środa, 18 maja 2016, 11:59 
Nowy użytkownik

@Dexter, gdybyście potrzebowali korektora lub współkorektora, polecam się Waszej pamięci :)

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2016, 11:39 
Użytkownik

Czy coś nowego wydarzyło się w temacie książki, a ja to przegapiłem, czy dalej czekamy?

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2016, 16:56 
Czekamy :)

PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2016, 01:29 
Użytkownik

Ma się ukazać w październiku, ale czy tak się stanie, to się okaże.

PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2016, 21:11 
Użytkownik

Dzięki za informację.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2018, 14:51 
Nowy użytkownik

Bardzo dużo fajnych rad i informacji :) Na pewno skorzystam :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]