Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:18 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Podręcznik Ewy i Basi właśnie do Was trafia albo już trafił. Czuję się zatem zwolniony z danego słowa i mogę już napisać to co jest niezwykłe w tej książce.

Piękna Litera posiada na okładce informację „Podręcznik do kaligrafii” i z całą pewnością jest to podręcznik. Doskonale przemyślany od początku do końca. Zarówno pod względem użytkowym jak i pedagogicznym.

Pierwsze co zwraca uwagę to specjalnie szyty i klejony grzbiet który pozwala na swobodne otwieranie książki w każdym miejscu tak, by podręcznik leżał w pełni otwarty tam, gdzie chcemy. Nic nam się nie zamknie w trakcie ćwiczeń, kartka sama nie przewróci. Jednocześnie gdy sami zamkniemy podręcznik, nie zostanie odciśnięty ślad na układzie stron. And, to ideał braku zamykalności dla Ciebie.
Na początkowych stronach znajdziemy wstęp do kaligrafii, czyli słów kilka o stalówkach, obsadkach, atramencie, papierze a także o ustawieniu pióra, pozycji piszącego i wie innych cennych wskazówek. Opisy upiększają rysunki autorstwa Kamili Piazzy.

Podręcznik jest nieco większy od zeszytu szkolnego, zatem bardzo poręczny. Autorki przygotowały dokładne opisy każdej z liter i cyfr, łącznie z pokazaniem najczęściej popełnianych błędów a także to jak ich unikać.
Przemyślany układ strony pozwala nam także na dokonanie własnych zapisków na marginesach, które są dość spore. Nie wpływa to jednak na widoczność tekstu.

Po zapoznaniu się z alfabetem, możemy sami ćwiczyć kaligrafię. Do tego celu służą przygotowane w podręczniku strony (na jego końcu), które po skopiowaniu możemy używać jako wzorników. Dodatkowym atutem, są autorskie ćwiczenia wymyślone przez Ewę. Dzięki nim unikniemy powtarzalności własnych błędów. To dość specyficzne ćwiczenia, przekonacie się sami.

Podręcznik powstawał z myślą o ludziach, którzy nie mogą lub nie mają czasu na uczestniczenie w warsztatach kaligraficznych i to się w pełni udało.

Piękna Litera jest pierwszym podręcznikiem do nauki kaligrafii wydanym przez polskich autorów po 1938 roku i pierwszym profesjonalnym, w pełni przemyślanym podręcznikiem dzięki któremu możemy doskonalić kaligrafię po zakończeniu warsztatów lub na początku samodzielnej przygody, bez prowadzącego.

Z całą odpowiedzialnością, mogę ten właśnie podręcznik polecić każdej osobie, która chce zacząć lub kontynuować przygodę z kaligrafią.

Poniżej kilka zdjęć poglądowych, przedstawiających to o czym pisałem wyżej. Nie są piękne i artystyczne, ale pokazują to co miały pokazać.

Pełną recenzję książki przygotuje niebawem Agnes ;)

A oto i zdjęcia:

Okładka "Pięknej Litery"
Obrazek

Sposób szycia podręcznika.
Obrazek

Przykładowa grafika Kamili
Obrazek

Podręcznik otwarty
Obrazek

Ćwiczenia...
Obrazek

Ćwiczenia, wzorniki.
Obrazek

Marginesy.
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:27 
Użytkownik

Książka jest pięknie wydana i widoczne szycie - jak dla mnie - dodaje jej uroku. Wydrukowana jest też na bardzo fajnym papierze, który przyjemnie jest dotykać.
Na razie przejrzałam ją na szybko, ale nawet po takim przekartkowaniu widać ogrom pracy autorek i wiedzy, którą chcą nam przekazać. Szalenie się cieszę, że ją mam i niecierpliwie kończę wszystkie zlecenia, żeby mieć wreszcie dłuższą chwilę, by do niej zasiąść z piórem w ręku :)

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:30 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Inka
Przemyślana w każdym szczególe, już czekam na następne. Wiadomo kiedy?

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:39 
Rada Jedi

:D
Dajmy im odpocząć :) Sami wiemy ile trwało wydanie pierwszej części. No ale teraz kiedy układ już opracowany, to myślę że będzie szybko.
Basia i Ewa powiedziały, że druga część wyjdzie, jak kupujący podręcznik opanują to co w nim jest ;)

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:45 
Użytkownik

No to bierzemy się do roboty. Tylko jak One nas wszystkich sprawdzą :roll:

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 23:03 
Rada Jedi

Szycie w stylu koptyjskim. Fajnie. :)

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 23:16 
Użytkownik

Szycie książki szalenie praktyczne. Książka nie zamyka się, papier świetny. Prawdziwy podrecznik do nauki kaligrafii. Lepszego prezentu na Święta nie mogłem sobie wymarzyć :)

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 23:25 
Użytkownik

Też chcę, też!
Narobiliscie smaka ;)

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 23:29 
Rada Jedi

Arkadiusz, to prawda. Dodatkowo, poza zawartością merytoryczną, sam podręcznik jest niezłym rarytasikiem właśnie ze względu na całość opracowania i okładkę. Taka perełka. Dodatkowo rysunki Kamili i fotki Kuby. Wiem ile czasu zajęło dopracowanie całości, jak wyglądały wstępne wersje a także prawie ta wersja końcowa gdzie znalazło się kilka baboli, które dziewczyny wyłapały tuż przed puszczeniem do druku. Moim zdaniem jest to podręcznik przez duże "P".

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 08:43 
Użytkownik

Prezentuje się świetnie :) Super, że w końcu coś się zaczyna dziać i wychodzą takie pozycje.

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 12:26 
Almighty Admin

Tytuł użytkownika:: la principessa
No dla mnie zawsze jest niesamowite, ze dana prace czyta/przeglada/sprawdza/koryguje sporo ludzi a potem na koniec i tak jakis babol przejdzie.

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 16:20 
Rada Jedi

Ja też już mam. Wartość merytoryczna wiadomo, że na wysokim poziomie, ale przyjemnie zaskoczyła mnie szata edytorska. Jest nie tylko piękna litera, ale i piękna książka.

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 16:27 
Użytkownik

Fonsitos napisał(a):
No dla mnie zawsze jest niesamowite, ze dana prace czyta/przeglada/sprawdza/koryguje sporo ludzi a potem na koniec i tak jakis babol przejdzie.

U mnie wygląda to tak, że czytam wszystko tyle razy, że staję się już zupełnie obojętna na literówki. Znam tekst na pamięć i przebiegam go tylko wzrokiem. A potem sporządzam wersję ostateczną, odkładam ją, za kilka dni czytam i wyglądam mniej więcej tak: :o -> :shock: -> :? -> :oops: . Ftedy okazóje sie, że tekst jjest pełn błeduw.

EDIT: no może nie ortograficznych, aż tak źle ze mną (na ogół) nie jest :) Ale czasem poprawiam też cudze teksty i tam niestety "ortografy" się zdarzają.

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 21:22 
Użytkownik

skoro zeszło na babole to w mojej jest babol
na str 78: "Cyfry zostały wykonane stalówka 2 mm i mają wysokość 6-ciu szerokości stalówki, czyli 1.2 mm"
albo 1.2 cm
albo 12 mm
inaczej sie nie da :(
a ćwiczenia 'zabieram' na ksero i będę męczyć.. :)

PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2016, 01:45 
Użytkownik

Przyjemnie się zaskoczyłem. Nie sądziłem, że poczta zdąży przed świętami, a tu proszę... Czas na ćwiczenia będzie dopiero za kilka dni, ale przeglądałem książkę i wygląda wyśmienicie. Czapki z głów i niskie ukłony przed Autorkami i Redaktorami.

PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 21:24 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Sefer
Bardzo mnie urzekło wydanie Pięknej Litery. Odkryte szycie - koptyjskie , świetny papier.
A co najważniejsze przystępna cena.

PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 00:52 
Użytkownik

Całkowicie potwierdzam powyższe (i poniższe zapewne też) Ochy i Achy. Wspaniały podręcznik. Merytoryka na najwyższym poziomie. A edytorsko bardzo miło traktuje moje różnofilskie upodobania.

PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 14:07 
Użytkownik

W uncjałę nie zagłębiałem się (przyjdzie i na to czas).
W materiale dotyczącym italiki, szczególne wrażenie zrobił na mnie rozdział poświęcony "światłu" pomiędzy literami z wieloma praktycznymi przykładami jak radzić sobie z trudnymi kombinacjami liter.
Rozdział poświęcony łączeniu liter jedynie zarysowuje temat, ale rozumiem, że autorki skupiły się na kaligrafii a użycie italiki jako bazy do codziennego pisma to zupełnie inne zagadnienie.

PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 20:31 
Użytkownik

Dziś dostałem, jeszcze się nie zgłębiałem tylko przejrzałem całość pobieżnie. Jako przeciwwagę do ochów i achów dodam swoje 3 grosze - liczyłem że będzie więcej schematów cało-stronnych do ćwiczeń (najlepiej coś jak zeszyty mott-media). Do tego myślałem, że będzie bardzo dużo tekstów po polsku do ćwiczeń, czyli to czego głównie brakuje zagranicznym wydawnictwom...

PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 20:52 
Rada Jedi

Brak tekstów do ćwiczeń czy mało całostronicowych ćwiczeń? Noooo może to ze względu na to, że jest to podręcznik a nie ćwiczeniówka?
Napiszę coś z własnego doświadczenia. Bardzo szybko chciałem ładnie kaligrafować i pisać piękne zdania. Szybko jednak zauważyłem że nie tędy droga. Prowadząca zajęcia powiedziała bardzo fajne zdanie: Opanuj literę, dopiero później pisz słowa, nie odwrotnie. Ja się tego trzymam i jakoś idzie. Powoli ale do przodu.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 19:22 
Użytkownik

Aby ułatwić sobie drukowanie ćwiczeń, zrobiłem PDFa ze skanów stron do ćwiczeń, zmniejszonych tak, aby pasowały do Pilota Parallel 2.4.
Można go pobrać z adresu:
https://ksmigrod.noip.me/~ksm/ _tutaj_wstaw_litery_ze_stron_181_do_186_po_jednej_literze_z_każdej_linijki_ .pdf

Bez spacji, zacznij od c, wstaw oba y, skończ na drugim t. Gdyby na tych stronach były tylko linijki z ćwiczeniem litery c, y, y, t, t to link miałby postać https://ksmigrod.noip.me/~ksm/cyytt.pdf, ale liter jest 29 więc trzeba się trochę naklepać.
Pdf jest jeden (ale ma 4 strony A4), więc trzeba wpisać wszystkie 29 liter w jednym ciągu. (to takie zabezpieczenie, aby forum nie zostało uznane za stronę piracką, trzeba mieć książkę aby znać link).
(lub napisać mi wiadomość prywatną z notatką na marginesie rozdziału o ligaturach w italice abym odesłał wiadomością prywatną tenże link).

Ostatnio edytowano niedziela, 8 stycznia 2017, 16:37 przez ksm, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 19:44 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Link nie działa:(

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 19:57 
Użytkownik

Mnie niestety też nie.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 15:57 
Użytkownik

Dwóm osobom udało się pobrać, więc link działa, trzeba tylko uważnie przeczytać instrukcję w poście powyżej.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 18:12 
Użytkownik

Uff, i mnie się udało za 3 razem wklepywania ;) Nie wiem, jak Wy, ale ja pomijałam początkowo to, że na końcu ciągu liter trzeba jeszcze wpisać ".pdf".

Dzięki wielkie ksm!

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 18:13 
Użytkownik

Link działa. Pobrałem. Bardzo dziękuję.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 18:28 
Użytkownik

Jest, też pobrałem. Na początku zmyliły mnie te podkreślniki i je tam niepotrzebnie powciskałem, ale w końcu poszło. Dzięki ksm :)

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 18:10 
Rada Jedi

"Piękna Litera" została wybrana najpiękniejszą książką roku 2016 w kategorii "Podręczniki" na 57. konkursie Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek.
Gratuluję :)

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 22:09 
Użytkownik

Gratulacje, świetna wiadomość!

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 22:12 
Rada Jedi

I mały trailerek od Edyty:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]