Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2023, 10:16 
Użytkownik

Proszę o opinię użytkowników jak wygląda kwestia problemów z utrafieniem w sweet spot w Lamy 2000? Czy to pióro jest rzeczywiście tak wymagające pod względem pozycji w której jest trzymane podczas pisania? Szczególnie interesuje mnie opinia osób leworęcznych.
I jeszcze jak wygląda kreska w stalówce EF - grubość w porównaniu do np. Jowo EF?

PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2023, 11:35 
Użytkownik

EF Lamy 2k powinno odpowiadać mniej więcej F-ce od Jowo pod względem szerokości kreślonej linii. Generalnie im mniejsze ziarno tym trudniej dopasować się w sweet spot. Sam miałem problemy na początku, po kilku miesiącach już się o tym nawet nie pamięta, ręka sama się przyzwyczaja. Zaletą jest to, że nikt inny nie potrafi pisać tym piórem, jeśli je przypadkowo pożyczy :)

PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2023, 11:41 
Użytkownik

ddntp napisał(a):
EF Lamy 2k powinno odpowiadać mniej więcej F-ce od Jowo pod względem szerokości kreślonej linii. Generalnie im mniejsze ziarno tym trudniej dopasować się w sweet spot. Sam miałem problemy na początku, po kilku miesiącach już się o tym nawet nie pamięta, ręka sama się przyzwyczaja. Zaletą jest to, że nikt inny nie potrafi pisać tym piórem, jeśli je przypadkowo pożyczy :)

Czyli EF Lamy 2000 to takie typowe europejskie F? Czyli ta stalówka pisze szerzej od Lamy EF Studio?

PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2023, 12:43 
Użytkownik

Generalnie złote stalówki piszą o rozmiar szerzej niż stalowe. Porównania do stalowego EF Lamy nie mam niestety. Jeśli dobrze dobierze się papier, EF Lamy 2k będzie pisać nieco cieniej. Te stalówki pozostawiają mokrą kreskę, pogrubiając kreśloną linię w trakcie wsiąkania w papier.

PostNapisane: poniedziałek, 4 września 2023, 19:20 
Użytkownik

Jeśli szukasz pióra z cienką stalówką, poszukaj wśród "japończyków": Sailor, Platinum czy Pilot ich EF-ki będą naprawdę cienkie. W Lamy 2000 jest standard europejski więc może być nieco gorzej. Moja 2000 ma także EF-kę i jestem z niej zadowolony, ale jako fan tej marki mogę nie być obiektywny. Lamy 2000 jest wyjątkowe z innych względów: dziś rzadko można znaleźć pióro z mechanizmem tłokowym wbudowanym w korpus pióra... i jaszcze z takim subtelnym okienkiem podglądu, stalówka 2000 pięknie nawiązuje do swoich poprzedników z lat 70-tych nie przypominając tych współczesnych znanych choćby z Safari, a kształt... oszczędna, elegancja prosto z Bauhausu, no i materiał - szczotkowany makrolon - poezja. Jak bardzo Lamy 2000 jest ponadczasowe świadczy choćby to, jak wiele piór na chińskim rynku zaczęło kopiować, albo wzorować się na tym modelu... Aa, Studio i 2000, nie widzę wielkiej różnicy w grubości ich EF-ek ale tu trudno porównywać stalówki o zupełnie różnym kształcie...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]