Nikt jeszcze nic a nic o IDZIE nie napisał - a warto !Nie będę peanów na cześć pisał bo nam Przemek jeszcze w Kosmos odleci, choć był już w Kosmosie nie raz
Pióro PSP 2019 IDA to istne cudo ! (kolor pomijam bo wszystko co zielone mi się podoba niezmiernie, a jak jeszcze papierowe i z wizerunkiem prezydenta to ubóstwiam wręcz

)
Kształty i proporcje ideał, mnie najbardziej zaskoczyła stalówka, mam dwukolorową EF no i niestety NIESTETY
NIESTETY ! zdeklasowała ona moją ulubioną EF od Pelikana (Przemku, Przemku cóżeś ty uczynił !)
Stalóweczka po prostu cudo, kreseczka (właściwie kresunia) cieniutka, żadnych problemów z przepływem - no miód !
No ale do rzeczy bo to o pióro chodzi.
Opływowe kształty potęgują gładkość i perfekcję wykończenia, po zakręceniu skuwki pióro tworzy piękną i doskonałą całość.
Uskok sekcji i gwint może niektórym przeszkadzać, mnie nie, ale z racji tego, że pióro ma sekcję w tym samym kolorze co korpus nie rzuca się to w oczy. Długość korpusu odpowiednia i pasuje do małej rączki i dużej łapy też
Brak klipsa to trafienie w punkt ! zepsuł by kształt, jednak może się to wydać minusem ponieważ piórko może się swobodnie toczyć i w porę nie zatrzymane ... Od razu mówię, że stoper też wykluczony tak samo zepsuł by piękne kształty IDY.
Moim zdaniem przydał by się malutki grawer z nazwą modelu i ewentualnie numerem ale w miejscu mało rzucającym się w oczy np. na sekcji tuż pod gwintem korpusu - na otwartym piórze, przy pisaniu widoczny a nie psułby całości jak pióro odpoczywa.
No to tyle mojej radosnej twórczości, Podsumowując kto nie zdecydował się na IDĘ niech żałuje i cieszy się radością innych.
A teraz idę, biorę IDĘ i zabieram się za IDEalne pisanie