Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 20:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 2980
Tytuł użytkownika:: 4001
„Wiosna, panie sierżancie”, to tytuł starej, polskiej komedii obyczajowej z 1974, a my tu dziś mamy wiosnę w pełnej krasie. U herbaciarzy wiosna zaczyna się wraz z pojawieniem przebiśniegów herbacianych, czyli pierwszych, świeżych Darjeelingów.

Oto przed nami wiosenna herbata z ogrodu Giddapahar, zlokalizowanego w rejonie Darjeeling w Indiach. To moja pierwsza tegoroczna herbata wiosenna i jednocześnie pierwsza tegoroczna w ofercie sklepu TheTea. To także pierwszy Darjeeling, który w tym roku zwilżył me usta.

No dobrze, czas zaparzyć naszą herbatę…

Nazwa: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Kraj pochodzenia: Indie

Miejscowość / Region (prowincja): Darjeeling

Zbiór: 1-2.03.2017 r.

Sklep: TheTea (herbata pochodzi z subskrypcji TheTea Club 03/2017)

Liście: całe, niektóre poszarpane

Kolor herbaty: od jasnożółtego do ciemnożółtego

Kolor liści: jasnozielone, ciemnozielone, orzechowe

Zapach suszu: suszone warzywa, suszona trawa

Tryb parzenia: parzyłem trochę inaczej niż zalecenia sklepu i nie żałuję, wyszło równie ciekawie, czyli ok. 5 gram na 200 ml, temperatura wody ok. 90° C – pierwsza runda czasowo wyglądała tak: 1 minuta, 1,5 minuty, 2 minuty, 3 minuty; natomiast druga runda tak: 2 minuty, 2,5 minuty, 3 minuty, 4 minuty.

Smak herbaty:

Parzenie I: wspaniały, wiosenny, główne nuty to warzywne posmaki, lekko goryczkowe, w dalszym tle owocowe-kwiatowe nuty (mruczałem i piłem)

Parzenie II: warzywa łagodnieją, dając więcej miejsca owocowo-kwiatowym akcentom, zanika goryczka, pojawia się słodszy posmak owoców tropikalnych

Parzenie III i IV: bardzo owocowe, z dalekimi echami słabej nuty kwiatowej, smaków warzywnych, tak silnych na początku już nie uświadczymy prawie w cale, łagodnie, słodko…

W zależności od sposobu parzenia można uzyskać dwa różne, ciekawe smaki herbaty. Parząc zgodnie z czasami pierwszej metody uzyskujemy herbatą z dłuższą nutą warzywną i pojawiającym się stopniowo smakami kwiatowo-owocowymi, druga metoda szybko wyczerpuje smak warzywny. W drugim zalaniu już go prawie nie czuć, szybciej uzyskujemy smaki owocowe.

Bardzo fajna, świeża – koniecznie musicie spróbować!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Tu się pije... Powieki Bodhidharmy

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 18:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2016, 23:08
Posty: 484
Lokalizacja: Białystok
Polecam dla oderwanych od komputera, co ja piszę, też siedzę przecież na Forum, w każdym badź razie... idę zaparzać herbatę po przeczytaniu o tej dłuższej nucie warzywnej.

_________________
Co się waszeć o to pyta!
Maczaj pióro - pisz i kwita!


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 19:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 czerwca 2015, 13:57
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Wiosenna Darjeeling to mój ulubiony typ herbaty, choć zaparzam ją raczej po "europejsku" - muszę kiedyś spróbować metody którą stosujesz!


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 19:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 lutego 2016, 20:35
Posty: 276
Topazowy napisał(a):
... po przeczytaniu o tej dłuższej nucie warzywnej.

A ta nuta warzywna to bardziej idzie w kierunku ziemniaków, marchwi czy np. buraczków?


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 2980
Tytuł użytkownika:: 4001
Suszonych warzyw, taki dodatek kuchenny ;)

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 października 2015, 18:11
Posty: 57
Lokalizacja: Rivia
Tytuł użytkownika:: Niepoprawny pesymista
Akszugor napisał(a):
Suszonych warzyw, taki dodatek kuchenny ;)

:shock: Chodzi o Vegetę?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 2980
Tytuł użytkownika:: 4001
Blisko, tylko bardziej subtelnie (z naciskiem na bardziej) i bez kurkumy ;)

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo