MacKozinsky napisał(a):
Tak sobie teraz pomyślałem, że chętnie zobaczyłbym te obrazki z tekstem (Próbka pisma w zeszycie Oxford A5 (gramatura 90 g / m2) i Próbka pisma w zeszycie Rhodia No 16 (gramatura 90 g / m2)) w zestawieniach w podziale na kolory. Np. wszystkie czarne jeden za drugim. Coś takiego jak niżej ... a może lepiej nawet skany obok siebie a legenda z nazwami obok. Jakiś konkurs mógłby z tego wyjść

W sensie: w jednym poście obrazki a potem w ramach odpowiedzi nowy test z legendą. Tylko jest jeden element zdradzający tajemnicę (swoją drogą podziawiam skrupulatność w tym zakresie).
Kiedyś to nastąpi. Zeszyty zapełniają się i pewnego pięknego dnia wrzucę zestawienie np. 100 czerni

MacKozinsky napisał(a):
Czy zdjęcia robisz tym samym aparatem i na tych samych ustawieniach? Tzn. balans bieli, przysłona, ISO, ekspozycja + warunki oświetleniowe? Czy na preselekcji czasu naświetlania albo przysłony? Być może kiedyś o to już pytałem, ale nie mogę tego teraz znaleść. Pytanie ma taki sens, że mając sensor tego samego producenta może spróbowałbym zrobić zdjęcia na tych samych ustawieniach niektórym atramentom i zobaczyć na swoim monitorze co mi wychodzi.
Aparat ten sam. Obiektyw nowy (stałka 1.8, poprzednio zoom 3.5-5.6). Balans bieli zawsze ustawiany przed sesją na szarą kartę, światło zastane (raczej niebo pochmurne, a w dni słoneczne w cieniu). Preselekcja przysłony.
Myślałem o idealnych warunkach oświetleniowych, ale to może być zgubne. Planowałem zakup namiotu bezcieniowego z dobrymi lampami, ale przecież atramenty ludzie oglądają nie tylko przy sztucznym świetle, ale i w świetle słonecznym (w cieniu, przy jaskrawym słońcu) i kolor może wyglądać diametralnie różnie, np. taki Parker Quink Purple zupełnie inaczej wygląda w świetle dziennym, a inaczej w sztucznym (
ta grafika idealnie oddaje ów kolor w dzień niebieski, a w sztucznym purpura słodka). Nie dogodzę wszystkim. Atramenty żyją, tzn. ich barwy, więc ciężko wyszukać standardu ukazania koloru.
MacKozinsky napisał(a):
Tak, teraz robię tylko zdjęcia. Nie używam już skanera, gdyż jak pisałem skaner spłaszczał barwę, a wiele atramentów żyje swoim życiem i różnie się prezentuje w różnym świetle.
Staram się jak mogę zachować te same standardy, ale jest to ciężkie, gdyż jak wspomniałem stosuję światło słoneczne zastane.
Co do buteleczek, niedawno zrobiłem eksperyment z dodawanie zdjęcia do testu, ale wiele osób pisze, że to butelka od innego atramentu. Nawet jak napiszę małym drukiem pod zdjęciem, to i tak ktoś powie, że butelka nie ta, bo nie doczyta. A jak wiesz nie dysponuję szafą atramentów, tylko korzystam z próbek. Z kolei wyjaśniać wszystkim, to mija się z celem.