To chyba najlepsze miejsce, żeby o tym napisać. Mam świadomość, że obieg informacji mających wywołać reakcję emocjonalną, często służy jakimś innym celom i jest wykorzystywany bezwzględnie w celach propagandowych czy marketingowych, ale w tym wypadku ISTOTA SPRAWY wydaje się być klarowna i jednoznaczna. I chyba warta uwagi. Nie mam żadnej afiliacji z cytowanymi źródłami i moją intencją jest zwrócenie uwagi na konkretny problem. Z tego co widzę, to sprawa (po raz kolejny zresztą) zyskała już rozgłos medialny, więc nie będzie to dla wielu osób sensacja.
Artykuł na onet.pl -->>>
KLIKKluczowy cytat:
Cytuj:
Wszystko zaczęło się od procesu, który 96-letni obecnie Polak, Karol Tendera, wytoczył niemieckiej telewizji ZDF. Były więzień KL Auschwitz Birkenau był oburzony, gdy 15 lipca 2013 roku zobaczył w tej stacji zapowiedź programu dokumentalnego, w którym hitlerowskie obozy koncentracyjne w Majdanku i Oświęcimiu zostały nazwane "polskimi obozami zagłady". Miał dość używania przez niektóre zagraniczne media tego sformułowania, obraźliwego dla niego i innych więźniów.
Ukryte przeprosiny
Proces wygrał. Według prawomocnego wyroku, wydanego 22 grudnia ubiegłego roku przez Sąd Apelacyjny w Krakowie, telewizja ZDF ma przeprosić Karola Tenderę za użycie wspomnianych sformułowań i stosowne przeprosiny opublikować na swojej głównej stronie internetowej. Miały być tam eksponowane przez miesiąc.
Sprawdziłem, udało mi się odszukać te przeprosiny dopiero przez wyszukiwarkę:
KLIKZDF pisze, że wykorzystali błędne tłumaczenie zapowiedzi programu ARTE z francuskiego i to jest przyczyna. Że przeprosili publicznie i indywidualnie.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Adresy cytowanych w artykule stron.
http://www.germandeathcamps.org/pl/o-akcjihttp://www.zelaznalogika.net/Ciekawe reakcje niektórych mediów w Polsce na całą sprawę, opisane na portalu zelaznalogika.net:
(w sensie próby postawienia znaku równości pomiędzy
p o w o j e n n y m wykorzystywaniem obozów nazistowskich przez NKWD/MBP czy haniebnego prześladowania ludzi na Śląsku a okupacyjnymi obozami śmierci)
KLIKJak widać nadal nie jest to kwestia dla wszystkich jasna a prawda historyczna jest dodatkowo wypaczana przez nonszalancję semantyczną i nowoczesny model wykształcenia (czytaj: brak na nacisku na umiejętność dotarcia do rzetelnej informacji), co dobitnie pokazuje ostatnia sprawa z materiałem BBC, gdzie polscy kolejarze zostali wymienieni jednym tchem z kolaborantami. Ale BBC skorygowało i wyjaśniło a ZDF najwyraźniej się miga.
Zastanawiam się czy nei wrzucić na FB wpisu z portalu zelaznalogika opisujące sprawę Pana Tendery.
Nie wiem jak wersja po niemiecku, ale informacja po angielsku - w wersji na portalu - ma, moim zdaniem, dwa błędy. Słowo German napisane z małej litery to raz. W zdaniu:
Kod:
ZDF issued an appointment saying that everyone using hashtag #GermanDeathCamps will be banned because of spam and lack of netiquete.
zamiast appointment powinno raczej być ... statement skoro w wersji PL stoi: wystosowało
oświadczenie. Tak też zamieniam w wersji poniżej. Napisałem do autorów wpisu w tej sprawie.
Cytuj:
POLSKI:
„Niemiecka publiczna(!) stacja telewizyjna ZDF przegrała proces za nazwanie hitlerowskich obozów koncentracyjnych w Majdanku i Oświęcimiu „polskimi obozami zagłady”, wytoczony jej przez byłego więźnia Auschwitz Karola Tenderę. Sąd nakazał zamieszczenie przeprosin, które miały zostać opublikowane na pierwszej stronie nadawcy i pozostawać widoczne przez 30 dni.
Tymczasem ZDF opublikowała je nader dyskretnie, gdzieś na dole w rubryce Doku/Wissen z tytułem „Przeprosiny Karola Tendery”. Dopiero gdy kliknie się na tytuł informacji, wchodzi się w treść przeprosin. Bardzo, oj bardzo nie w smak były niemieckiej publicznej te przeprosiny.
Gdy Polacy postanowili przypomnieć, że obozy koncentracyjne były niemieckie i Niemcy w szczególności nie powinni fałszować historii własnego kraju, ZDF wystosowała oświadczenie, że każda osoba używająca taga #GermanDeathCamps zostanie zbanowana za spam i brak netykiety.
Cytuj:
ENGLISH:
German public (!) television station ZDF named the German concentration camps at Auschwitz and Majdanek as „Polish death camps”. For this ZDF was sued by former Auschwitz prisoner Karol Tendera and lost that case in court. The court ordered ZDF to publish an apology on their main page and to leave it visible for 30 days.
For some reason ZDF published them very discreetly, at the very bottom of their website in the box Dock / Wissen with the title „Karol Tenders Apology.” Only when you click on that title, you can see the content of the apology.
When Poles started to remind them that death camps were actually German and they should not falsify the history of their own country, ZDF issued a statement saying that everyone using hashtag #GermanDeathCamps will be banned because of spam and lack of netiquete.
Therefore we have decided that we should show ZDF what we think about their reaction.
So let the whole world know that there were only #GermanDeathCamps