Forum o piorach wiecznych
http://forumopiorach.net/

Black Pu-Erh Mini Beengcha
http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=37&t=12907
Strona 1 z 1

Autor:  Akszugor [ środa, 26 grudnia 2018, 17:18 ]
Tytuł:  Black Pu-Erh Mini Beengcha

Nazwa: Black Pu-Erh Mini Beengcha

Kraj pochodzenia: Chiny

Miejscowość / Region (prowincja): Yunnan

Zbiór: wiosna 2016

Sklep: Czajownia

Liście: łamane i sprasowane

Kolor liści: ciemnobrązowe, czarne

Kolor herbaty: od ciemnoczerwonej po ciemnobrązową

Zapach suszu: zapach suchego drewna i ziemi, czasami wyczuwam nuty owoców suszonych

Tryb parzenia: zalecane warunki to 1 ciastko na 150 ml przez 2 – 4 min. w temperaturze 95°C., testowana przeze mnie herbata była podzielona na dwa kawałki i parzona w 200 ml przez 2 min., a później przez 5 min. i 7 min.

Obrazek

Często można przeczytać, że herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną, a jeszcze częściej, że dzięki niej w magiczny sposób schudniemy. Oba twierdzenia są delikatnie mówiąc bzdurą. Po pierwsze Pu-erhy to herbaty ciemne, można rzec czarne. Wg chińczyków herbaty powinno się nazywać (klasyfikować) po kolorze naparu, a ten często jest czarny (ciemny) niczym kawa. Po drugie bez odpowiedniej diety czyli rezygnacji z przetworzonej żywności, w tym nadmiernego spożywania tłuszczów, cukrów i białego pieczywa nigdy nie schudniemy. Możemy pić hektolitry Pu-erha i nie da on rady. Jako ciekawostkę powiem, że ja schudłem 20 kg dzięki diecie i piciu oolongów. Ale to temat na oddzielną dyskusję.

Obrazek

Liście testowanej herbaty zostały sprasowane w formie małych gniazd. Wysokogatunkowe herbaty Pu-erh tradycyjnie prasowane są w tabliczki. Inny rodzaj prasowania herbaty to gniazda (Tuo Cha) lub kołacze (Bing Cha). W tym przypadku nasze gniazdko to Tuo Cha i ma ok. 5 gram.

Obrazek

Herbata Black Pu-Erh Mini Beengcha powstaje z krzewów herbacianych rosnących w chińskiej prowincji Yunnan. To tradycyjne miejsce powstawania herbat Pu-erh. Zakładam (po niskiej cenie), że fermentacja tej herbaty odbyła się sposobem przyspieszającym proces dojrzewania liści przez dodanie drobnoustrojów i zapewnienia odpowiednich warunków (temperatura, wilgotność). Droższe herbaty, niczym wino, leżakują i nabierają swych walorów przez wiele lat. Te tańsze robione są podobnie jak tanie polskie piwa czy wina, w procesie przyspieszającym. Przez co są produktami pseudo lub –podobnymi (tak jak w PRLu wyroby czekoladopodobne).

Obrazek

Jakże miłym zaskoczeniem jest fakt, że herbata jest dobrej jakości. Nie wyczułem, jak to często przy tanich Pu-erah z wielu sklepów, zwietrzałej formy i rybiej woni (i posmaku). Oczywiście herbata nie należy do wysokogatunkowych, ale i nie należy do tych niższych. Taka klasa średnia. Jak to mówią: dobra cena, dobra jakość. Na pewno nadaje się do codziennego, spokojnego popijania.

Obrazek

Z połowy herbacianego gniazda można sporządzić spokojnie trzy bardzo smaczne i pełnowartościowe napary. Przynajmniej mnie się tak udało. Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania, może za radą sprzedawcy zaparzyć całe gniazdko. Dodam, że w herbatach Pu-erh jest to cenne, że można ją parzyć wrzątkiem i nie patrzeć na czas, o ile nie chcemy uzyskać zakładanego efektu. Zawsze herbata wyjdzie smaczna, choć efekt będzie na pewno niespodzianką (z różną mocą). Oczywiście herbat Pu-erh nie słodzimy, tak jak nie powinniśmy słodzić żadnych herbat.

Obrazek

Mnie udało się uzyskać bardzo ziemisty smak herbaty z nutami dymnymi, a jednocześnie bardzo słodki, z fajnym i długim finiszem, który ładnie rozchodził się po języku. Zakończenie lekko cierpkie/kwaskowe, ale jednocześnie przyjemne. Bardzo zachęcam do spróbowania. Warto.

Obrazek

Autor:  Ataman [ czwartek, 27 grudnia 2018, 10:45 ]
Tytuł:  Re: Black Pu-Erh Mini Beengcha

Eeee... to tylko herbata :( A po drugim zdjęciu pomyślałem, że to może jakiś fajny tytoń fajkowy

Autor:  Akszugor [ sobota, 29 grudnia 2018, 15:56 ]
Tytuł:  Re: Black Pu-Erh Mini Beengcha

No niestety...

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/