Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 00:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3391
Tytuł użytkownika:: 4001
Nazwa: Ai Jiao Pinglin Oolong

Kraj pochodzenia: Tajwan

Miejscowość / Region (prowincja): półdziki ogród Pinglin, Nantou

Zbiór: maj 2016

Sklep: TheTea

Liście: większość całych, niektóre podgryzione i postrzępione

Kolor liści: zielono-oliwkowo-brązowe

Kolor herbaty: żółto-pomarańczowy

Zapach suszu: prażona skórka od chleba

Tryb parzenia: ok. 8 g na czajniczek 250 ml, temperatura ok. 96 C, czas: 2′, 4′ ewentualnie w gaiwanie ok. 5 g zaczynając z czasem 20 s. i zwiększając czas parzenia w kolejnych o 20 s.



Obrazek

Herbata…

Na stronie sklepu strasznie zaintrygował mnie opis sprzedawanej herbaty:

„Co się stanie, gdy w półdzikim ogrodzie w Pinglin wyrosną krzewy gatunku Ai Jiao – starej odmiany krzewu herbacianego pochodzącej z gór Wuyishan – i wyprodukuje się z nich oolong w stylu herbat Gui Fei czy Hong Shui? Gdy do tego wyliczenia włączymy lokalnego farmera z dużym doświadczeniem, otrzymamy…” No właśnie, co otrzymamy?

Obrazek

Zacznijmy od tego, że do czynienia mamy z półdzikim ogrodem, a co za tym idzie, nie używa się tam środków do ochrony roślin. Krzewy herbaciane pozbawione tej ochrony narażone są na podgryzanie przez małe owady żerujące na liściach. Liście stosując obronne olejki eteryczne kształtują swój niepowtarzalny profil aromatu, który podczas obróbki zostaje zachowany, a niekiedy podbity jeszcze bardziej, co w efekcie przekłada się na smak naparu. Dzięki tym małym pożeraczom liści otrzymujemy niesamowity wachlarz smaków herbaty.

Obrazek

Podczas pierwszego parzenia dają się wyczuwać pysznie przypieczone grzanki z miodem, a także lekkie akcenty kwiatowe. Finisz jest lekko ostry z nutą grzanek, które maślanie kończą posmak na języku. Wspaniałe wrażenia.

Obrazek

Kolejne parzenia nie ustępują pierwszemu. Nadal mamy piękne kwiatowo-miodowe akcenty, z nutami przejrzałych owoców (taki mocno przejrzały agrest plus lekko winne gruszki – niesamowite!) z echem muskatu w jego doskonałej formie (tak, jak nie lubię herbat smakowych z muskatem, tak tutaj on mi nie przeszkadza).

Obrazek

Wspaniały oolong. Prawdziwe mistrzostwo wykonania jak i smaku.

Gorąco polecam Waszej uwadze!

Obrazek

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo