Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2018, 19:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3266
Tytuł użytkownika:: 4001
Nazwa: Wuliang Gaoshan Oolong 2016

Kraj pochodzenia: Chiny

Miejscowość / Region (prowincja): Yunnan (雲南)

Zbiór: 2016

Sklep: eherbata.pl

Liście: całe, rzadko postrzępione

Kolor liści: zielone, oliwkowe

Kolor herbaty: jasnożółty z nutami pomarańczowego

Zapach suszu: wspaniały zapach chlebowo-biszkoptowy

Tryb parzenia: ok. 5 g na czajniczek 250 ml, temperatura ok. 90 C, pierwsze parzenie 2 minuty, drugie parzenie 3 minuty, trzecie parzenie 5 minut (można też 2-1-2-4).



Herbata…


Junnan w Chinach jest bardzo znanym regionem wśród herbaciarzy. Produkuje się tam ogromne ilości herbaty czerwonej i zielonej. Sklepy zalane są odmianami czerwonej (czarnej) herbaty z tipsami. Niektóre są dobrej jakości, inne wołają o pomstę do nieba. Ale my dziś pić będziemy herbatę turkusową oolong z Junnanu. Ta wysokogórska herbata produkowana jest ręcznie i posiada certyfikat uprawy ekologicznej.

Obrazek

Herbata oolong z Junnanu to rzadkość. Ale jak się okazuje, plantacja należy do Tajwańczyka, co daje już zielone światło, iż otrzymamy herbatę turkusową wyprodukowaną przez kogoś, kto się na tym zna.

Obrazek

Pierwsze co się rzuca w oczy, to ładne, zielone kuleczki zwiniętych ciasno liści. Będziemy mieli do czynienia z oolongiem, któremu bliżej do herbat zielonych, co znaczy, że nie powinien być palony (prażony).

Obrazek

Już sam zapach suszu wywołał delikatne mruczenie. Piękna chlebowo-biszkoptowa nuta. Praktycznie można wąchać i nie pić. Drżącymi rękoma zalałem jednak…

Obrazek

Pierwsze parzenia dają wydobyć z herbaty smaki kwiatowe z nutami delikatnych owoców. Gdzieś daleko w tle wyczuwalny jest biszkopt. Finisz długi, łagodny, kwitowy z lekko cytrusowymi nutami owocowymi. Praktycznie po pierwszym parzeniu daje się wyczuć rękę mistrza.

Obrazek

Kolejne parzenia są bardzo kwiatowe z nutami owocowymi. Ach co za wspaniałe nuty. Biszkopty co prawda są już prawie niewyczuwalne, ale ta delikatność owocowo-kwiatowa wspaniale rozchodzi się po podniebieniu. Bardzo delikatnie, długo.

Obrazek

Na koniec oglądam jak zawsze liście. I oczom nie wierzę. Co za perfekcyjna obróbka herbaty. Prawie wszystkie liście zachowane są w całości. Bardzo rzadki to przypadek, by któryś trafił się poszarpany. Ręka mistrza wyprodukowała tę herbatę. Polecam uwadze i idę parzyć kolejne czajniczki.

Obrazek

Obrazek

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo