Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2018, 12:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3391
Tytuł użytkownika:: 4001
Nazwa: Jingmai Autumn Roasted Hong Cha 2016

Kraj pochodzenia: Chiny

Miejscowość / Region (prowincja): Jingmai/Lancang/Yunnan (雲南)

Zbiór: wrzesień-październik 2016

Sklep: TheTea

Liście: całe i postrzępione

Kolor liści: ciemnobrązowy, orzechowy

Kolor herbaty: czerwony

Zapach suszu: tytoń i wiśnia

Tryb parzenia: ok. 5-7 g na 300 ml, temperatura ok. 95 C, pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie parzenie 2,5 minuty, trzecie parzenie 4,5 minut. Próbowałem też innych czasów np. 1; 1; 2 i 3, a także 1,5; 1,5 i 2 oraz 0,5; 1; 1,5; 2 i 2,5.



Herbata…

Przystępując do Klubu TheTea nie miałem najmniejszego pojęcia z jak fantastycznymi w smaku i perfekcyjnie dobranymi herbatami będę miał do czynienia. Różnorodność comiesięcznych herbat jest po prostu oszałamiająca. To doskonały sposób by poznawać, smakować, poznawać i znów smakować.

Obrazek

Poniżej jedna z propozycji z listopada 2016 roku. Wspomnienie, bo herbatę parzyłem, smakowałem, wrażenia zapisałem i zrobiłem zdjęcia ponad rok temu. A smak pamiętam do dziś. Jeśli kiedyś zapiszecie się do Klubu TheTea, będziecie wiedzieli o czym piszę.

Obrazek

Herbata pochodzi z chińskiego regionu Yunnan. Region jest jakby na nowo odkrywany przez smakoszy herbaty oraz coraz bardziej doceniany. Można rzec, że w Polsce herbaty z tego regionu goszczą od niepamiętnych czasów. Ale nie takiej jakości.

Obrazek

Wyprodukowano ją we wsi Jingmai przez panią Ye Jing Yu, przedstawicielkę mniejszości etnicznej Dai. Liście pochodzą z naturalnego ogrodu, w którym nie są stosowane ani herbicydy, ani pestycydy. Krzaczki są stosunkowo młode. Lekko skręcona forma i pełne utlenienie nadają herbacie swoistego charakteru.

Obrazek

Smak podczas pierwszych parzeń oferował sporą ilość wyczuwalnych nut przejrzałych owoców (głównie wiśnia, śliwka) i jesiennego miodu. Bardzo dobra czerwona herbata, bardzo słodka, z ładnym dłuższym słodkawym finiszem.

Obrazek

W kolejnych parzeniach (2, 3…) smak herbaty nadal jest mocny, bardzo dobry, słodkawy, z nutami wiśni, finisz coraz krótszy, ale nadal bardzo smaczny, słodki.

Wspaniała herbata. Nadaje się do wielu parzeń.

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo