Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 11:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3321
Tytuł użytkownika:: 4001
Herbaty produkowane w chińskim regionie Yunnan znamy zazwyczaj w formie liściastej, sypkiej. To taki wizerunkowy standard wśród wielu konsumentów. Natomiast w przypadku herbat puer przyzwyczajeni jesteśmy do formy sprasowanych, okrągłych ciastek. Prezentowana poniżej herbata to puer z Yunnanu, który przechowywany jest w łodydze bambusa.

Podczas obróbki surową herbatę upycha się w zielonych pędach bambusa, by uzyskała delikatny aromat tej egzotycznej rośliny. Po przepołowieniu tyczki o długości 30 cm otrzymujemy sprasowaną herbatę w kształcie odcisku wnętrza bambusa. Bardzo ciekawa forma przechowywania.

Od razu powiem, że herbata do tanich nie należy, ale daję słowo – warto!

Nazwa: Zhu Ye Puer

Kraj pochodzenia: Chiny

Miejscowość / Region (prowincja): Yunnan

Zbiór: brak danych

Sklep: Czajownia.pl

Liście: poszarpane i całe, sprasowane podobnie jak herbaty puer, w tym przypadku nie jest to ciastko, ale łodyga bambusa

Kolor liści: ciemnobrązowy, czarny, zwęglony

Kolor herbaty: ciemnoczerwony, kasztanowy

Zapach suszu: tytoń, wędzonka, dym

Tryb parzenia: ok. 90° C, 3-4 g – na styl europejski w kubku 200 ml zaczynając od 2 minut wzwyż, ewentualnie w gaiwanie, serie krótkich zaparzeń


Smak herbaty:

Bardzo smaczny puer, dymny, ale słodki, wyczuwalne nuty mandarynki oraz bardzo silne i charakterystyczne nuty drzewne (w końcu przechowywany był w łodydze bambusa). Niezapomniany smak od którego trudno się oderwać, finisz długi z ostrego (lekko gorzkiego, niczym przypalona grzanka) przechodzi w łagodny i słodki. Bardzo ładnie ten dymno-drzewny smak rozchodzi się po ustach. Czasami wyczuwam prażoną kukurydzę, ale taką lekko przypaloną (przydymioną). Nie mylić ze spaloną!

W smaku bardzo fajna i słodkawa herbata dla smakoszy, ale i zwyczajny Kowalski odnajdzie w niej coś ciekawego. Bardzo, bardzo polecam!

Obrazek
Herbata w bambusie, Źródło: czajownia.pl

Obrazek
Po otwarciu bambusa…, Źródło: czajownia.pl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: niedziela, 17 września 2017, 12:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 maja 2013, 22:32
Posty: 422
Tytuł użytkownika:: endoor
Robert, od jakiegoś czasu śledzę Twoje herbaciane recenzje i w końcu trafiłeś w ulubionego przeze mnie puer-a. Osobiście sprowadzam herbatę sprasowaną w postaci ciastka lub cegiełki. Tę zaprezentowaną przez Ciebie chętnie spróbuję.

_________________
Quid est homo, quod memor es ejus?


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 12:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3321
Tytuł użytkownika:: 4001
Zachęcam. Bardzo smaczna herbata.
Z puerem jak z winem im starszy tym lepszy. Za jakiś czas powinny pojawić się kolejne ciekawe opisy herbat ;)

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo