Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 20:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3266
Tytuł użytkownika:: 4001
Zachodnie zbocza gór Czin w Birmie bywają bardzo niebezpieczne. A to z powodu lawin błotnych, które często pustoszą okolice.

Wioska, z której pochodzi dzisiejsza herbata, istnieje od… roku (sic!). Została przeniesiona właśnie z uwagi na niszczycielskie błotne osuwiska. Ogrody herbaciane, uprawiane przez mieszkańców na szczęście nie ucierpiały tak mocno jak pola uprawne i domy. Stanowią one bowiem główne utrzymanie mieszkańców. Wioskę otacza bujny las deszczowy, a herbaciane krzewy rosną w cieniu bambusów, papai, limonek i awokado. Wspaniałe otoczenie!

Choć mieszkańcy klasyfikują herbatę jako zieloną, właścicielka One Cup of Tea sklasyfikowała ją jako turkusową, czyli oolong. Jest to ten typ oolongów, który jest nisko oksydowany, czyli bardzo blisko mu do zielonej herbaty. Sprawdźmy…

Nazwa: Rainforest RS 2016

Kraj pochodzenia: Birma

Miejscowość / Region (prowincja): zachodnie zbocza gór Czin

Zbiór: 2016

Sklep: One Cup of Tea

Liście: całe, niektóre poszarpane

Kolor liści: zielone, oliwkowe

Kolor herbaty: bardzo jasny pomarańczowy, wpadający w żółty

Zapach suszu: suszone owoce z nutą kwiatową

Tryb parzenia: 75 – 85 °C, 4-6 minut

Smak herbaty:

Zupa rybna i wodorosty, krewetki w sosie ziołowym… takie to smaki przychodzą na myśl popijając Rainforest. Herbata jest łagodna w smaku, bardzo aromatyczna, jednak tylko dla smakoszy, którym nie przeszkadza posmak jeziorno-mulisto-rybny. Finisz łagodny, dość długi lekko rybny i tu ciekawostka, z nutą kwiatową. Co ciekawe im chłodniejsza herbata, tym nuta kwiatowa wydaje się być mocniejsza. Nie wygasza smaku wodorostów i ryb, ale ładnie się wkomponowuje. Przy chłodniejszym naparze finisz wydłuża się i jest bardziej ostry. Ciekawa herbata.

Kolejne parzenia osłabiają tak znacząco smak rybny, że po prostu zanika lub staje się tylko lekko wyczuwalny, dominują smaki owocowe oraz wodorostów, by nie napisać smak wody z jeziora (tak, kto kiedyś kąpał się latem w ciepłej wodzie jeziornej i niechcący napił się jej, ten wie), na stronie opisane jest to jako posmak dżungli po ulewie. W dżungli nie byłem, ale jezior ci u nas pod dostatkiem.

Bardzo ciekawa, birmańska herbata. Warta wypróbowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 20:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 grudnia 2011, 23:56
Posty: 1344
Tytuł użytkownika:: dziki człowiek
No nie spodziewam się, żebym został fanem tej herbaty, ale zaintrygowałeś mnie bardzo tym rybnym posmakiem. Wydawałoby się, że to niezbyt atrakcyjny element bukiety smaków herbaty... Muszę spróbować, jak to w praktyce wygląda.

_________________
no nie wiem...


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 21:10 
Avatar użytkownika
Rada Jedi

Dołączył(a): środa, 3 listopada 2010, 00:06
Posty: 9885
Lokalizacja: Dolina Muminków
Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Ok, rybny posmak eliminuje wszystko z mojej diety co ma rybny posmak. Ale napisz proszę co to jest to obok tych liści z rybim posmakiem?

_________________
Rzuć mnie wilkom na pożarcie a wrócę dowodząc watahą.


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 21:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 września 2017, 18:55
Posty: 30
janykiel napisał(a):
Muszę spróbować, jak to w praktyce wygląda.


Jak chcesz spróbować, to zielona herbata firmy Bastek (niby gunpowder) ma taki posmak. Glony, tran, ryby, port, Nori, krewetki - coś w tym stylu. Ja tego nie cierpię, bo mam uraz z dzieciństwa do tranu. :D Jest do dostania w marketach, ok 4zł/100g.

_________________
Nec temere, nec timide


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 21:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 grudnia 2011, 23:56
Posty: 1344
Tytuł użytkownika:: dziki człowiek
Dzięki za podpowiedź. Przypuszczam, że to, co opisuje Akszu to jednak szlachetniejsza odmiana, ale spróbuję.:) Kilka złotych, a ile radości.;)

_________________
no nie wiem...


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 21:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 września 2017, 18:55
Posty: 30
Jak słusznie zauważyłeś, jest to raczej niskobudżetowa herbata i nie ma co się spodziewać wykwintnego smaku, natomiast na materiał szkoleniowy nada się idealnie. ;)

_________________
Nec temere, nec timide


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 22:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 czerwca 2015, 13:57
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Ciekawe jak się nam łączą różne pasje. Jeden z herbacianych postów Akszugora na forum skłonił mnie jakiś czas temu do poszerzenia nieco moich eksploracji w tym temacie i od pewnego czasu prowadzę notesik w którym zapisuję wrażenia z picia różnych herbat, które mam okazję wypić. Oczywiście piórem! :)


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: piątek, 15 września 2017, 23:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3266
Tytuł użytkownika:: 4001
Dexter napisał(a):
Ok, rybny posmak eliminuje wszystko z mojej diety co ma rybny posmak. Ale napisz proszę co to jest to obok tych liści z rybim posmakiem?


Proszę Marcinie:
Dordże (skt. wadżra, wadźra; tyb.: རྡོ་རྗེ།, Wylie: rdo rje) – diament. W hinduizmie broń boga Indry, w buddyzmie symbol niezniszczalności i niewzruszoności stanu buddy.
(klik)

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 01:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 31 stycznia 2017, 20:55
Posty: 284
Lokalizacja: Warszawa
No tak, tylko dla smakoszy :)
Dordże piękne :)


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 12:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 grudnia 2014, 13:35
Posty: 2515
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Vermis napisał(a):
(...) zielona herbata firmy Bastek (niby gunpowder) ma taki posmak. Glony, tran, ryby, port, Nori, krewetki (...)


janykiel napisał(a):
(...) Przypuszczam, że to, co opisuje Akszu to jednak szlachetniejsza odmiana (...)


Obstawiam, że Rainforest ma aromat soli ew. łososia, a Bastek capi zwykłym śledziem. :mrgreen:

_________________
Jestem gorszego sortu.
Bielsko przeprasza za Piętę.


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 13:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3266
Tytuł użytkownika:: 4001
PanKleks napisał(a):
Vermis napisał(a):
(...) zielona herbata firmy Bastek (niby gunpowder) ma taki posmak. Glony, tran, ryby, port, Nori, krewetki (...)


janykiel napisał(a):
(...) Przypuszczam, że to, co opisuje Akszu to jednak szlachetniejsza odmiana (...)


Obstawiam, że Rainforest ma aromat soli ew. łososia, a Bastek capi zwykłym śledziem. :mrgreen:


Dobre, dobre :lol:

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo