Forum o piorach wiecznych
http://forumopiorach.net/

Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017
http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=37&t=11102
Strona 1 z 1

Autor:  Akszugor [ sobota, 22 kwietnia 2017, 20:36 ]
Tytuł:  Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

„Wiosna, panie sierżancie”, to tytuł starej, polskiej komedii obyczajowej z 1974, a my tu dziś mamy wiosnę w pełnej krasie. U herbaciarzy wiosna zaczyna się wraz z pojawieniem przebiśniegów herbacianych, czyli pierwszych, świeżych Darjeelingów.

Oto przed nami wiosenna herbata z ogrodu Giddapahar, zlokalizowanego w rejonie Darjeeling w Indiach. To moja pierwsza tegoroczna herbata wiosenna i jednocześnie pierwsza tegoroczna w ofercie sklepu TheTea. To także pierwszy Darjeeling, który w tym roku zwilżył me usta.

No dobrze, czas zaparzyć naszą herbatę…

Nazwa: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Kraj pochodzenia: Indie

Miejscowość / Region (prowincja): Darjeeling

Zbiór: 1-2.03.2017 r.

Sklep: TheTea (herbata pochodzi z subskrypcji TheTea Club 03/2017)

Liście: całe, niektóre poszarpane

Kolor herbaty: od jasnożółtego do ciemnożółtego

Kolor liści: jasnozielone, ciemnozielone, orzechowe

Zapach suszu: suszone warzywa, suszona trawa

Tryb parzenia: parzyłem trochę inaczej niż zalecenia sklepu i nie żałuję, wyszło równie ciekawie, czyli ok. 5 gram na 200 ml, temperatura wody ok. 90° C – pierwsza runda czasowo wyglądała tak: 1 minuta, 1,5 minuty, 2 minuty, 3 minuty; natomiast druga runda tak: 2 minuty, 2,5 minuty, 3 minuty, 4 minuty.

Smak herbaty:

Parzenie I: wspaniały, wiosenny, główne nuty to warzywne posmaki, lekko goryczkowe, w dalszym tle owocowe-kwiatowe nuty (mruczałem i piłem)

Parzenie II: warzywa łagodnieją, dając więcej miejsca owocowo-kwiatowym akcentom, zanika goryczka, pojawia się słodszy posmak owoców tropikalnych

Parzenie III i IV: bardzo owocowe, z dalekimi echami słabej nuty kwiatowej, smaków warzywnych, tak silnych na początku już nie uświadczymy prawie w cale, łagodnie, słodko…

W zależności od sposobu parzenia można uzyskać dwa różne, ciekawe smaki herbaty. Parząc zgodnie z czasami pierwszej metody uzyskujemy herbatą z dłuższą nutą warzywną i pojawiającym się stopniowo smakami kwiatowo-owocowymi, druga metoda szybko wyczerpuje smak warzywny. W drugim zalaniu już go prawie nie czuć, szybciej uzyskujemy smaki owocowe.

Bardzo fajna, świeża – koniecznie musicie spróbować!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Tu się pije... Powieki Bodhidharmy

Autor:  Topazowy [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 18:44 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Polecam dla oderwanych od komputera, co ja piszę, też siedzę przecież na Forum, w każdym badź razie... idę zaparzać herbatę po przeczytaniu o tej dłuższej nucie warzywnej.

Autor:  Mellion [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 19:32 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Wiosenna Darjeeling to mój ulubiony typ herbaty, choć zaparzam ją raczej po "europejsku" - muszę kiedyś spróbować metody którą stosujesz!

Autor:  opiotr [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 19:35 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Topazowy napisał(a):
... po przeczytaniu o tej dłuższej nucie warzywnej.

A ta nuta warzywna to bardziej idzie w kierunku ziemniaków, marchwi czy np. buraczków?

Autor:  Akszugor [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:35 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Suszonych warzyw, taki dodatek kuchenny ;)

Autor:  Geralt [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:37 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Akszugor napisał(a):
Suszonych warzyw, taki dodatek kuchenny ;)

:shock: Chodzi o Vegetę?

Autor:  Akszugor [ poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:40 ]
Tytuł:  Re: Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

Blisko, tylko bardziej subtelnie (z naciskiem na bardziej) i bez kurkumy ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/