Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: czwartek, 13 grudnia 2018, 21:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:45
Posty: 3428
Tytuł użytkownika:: 4001
Nazwa: Wenshan Bao Zhong (文山包種)

Kraj pochodzenia: Tajwan

Miejscowość / Region (prowincja): północny Tajwan, Wenshan, plantacja położona ok. 800 m n.p.m.

Zbiór: maj 2017

Kultywar: Qing Xin (青芯)

Sklep: eherbata.pl

Liście: całe, rolowane

Kolor liści: zielone, oliwkowe

Kolor herbaty: pomarańcz z domieszką żółtego

Zapach suszu: grzanki i cytrusy, z delikatnymi echami groszku

Tryb parzenia: 90° C, ok. 5-6 g na 100 ml, serie krótkich zaparzeń od 30 s. wzwyż, można także w czajniczku zaczynając od 2 minut, temperatura ta sama, ilość ta sama.



Herbata…


W północnej części Tajwanu, w Wenshan, produkuje się testowaną dziś herbatę. Wenshan Bao Zhong, bo o niej mowa, jest bardzo świeżą i lekką herbatą. To delikatnie utleniony, w ok. 10% oolong. Można go śmiało porównać do zielonej herbaty.

Obrazek

Góry, wysokość 800 metrów nad poziomem morza i odpowiednie warunki klimatycznie idealnie wpływają na tamtejsze krzewy herbaciane. Czasami jednak warunki pogodowe bywają kapryśne, co również odbija się na herbacie. Ale czy tylko negatywnie? Tym razem, zbiory opóźnione były o blisko 3 tygodnie, jednak wpłynęło to korzystnie na smak herbaty. Liście miały więcej czasu by skorzystać z dobrodziejstw gleby przekazywanej im przez krzew.

Obrazek

O ile większość upraw na Tajwanie traktowana jest już mechanicznie, tak w tym przypadku herbata zbierana była wyłącznie ręcznie. Zmniejsza to bardzo wydajność, jest bardziej pracochłonne, zwiększa koszty, ale daje możliwość większej kontroli nad produktem końcowym. I zaraz to zweryfikujemy…

Obrazek

Od razu napiszę, że warto herbatę parzyć w stylu chińskim. Jest bardzo wydajna. Można ją spokojnie zaparzyć do 4-5 razy. Kolejne mogą wydawać się już coraz bardziej wodniste i pozbawione aromatu.

Obrazek

Herbatę testowałem w dwóch turach. Pomiędzy nimi był tydzień odstępu.
Podczas pierwszego testu smak naparu był bardzo wyrazisty, wyczuwało się świeże warzywa, z lekką goryczką, delikatne nuty ogórkowe, posmaki świeżych strączków groszku oraz glonów, finisz był długi, maślany z akcentami glonów gdzieś na końcu języka.

Obrazek

Podczas drugiego testu w naparze wyczuwalne były głównie maślane ciasteczka, odrobiny nut warzywnych (strączki, szczaw, włoszczyzna z zupy) przechodzące w owoce cytrusowe. Finisz równie wspaniały jak w pierwszym przypadku. Doskonała, delikatna herbata oolong.

Na stronie sklepu napisane jest, że herbatę można również przyrządzać na zimno. Szczerze mówiąc nie przepadam za tym stylem, więc nie próbowałem.

Herbata pakowana jest na Tajwanie w torebki 50 g.

_________________
Powieki Bodhidharmy. Kolorowy świat herbaty
Atramentopedia. Każdy atrament ma swojego kleksa.
Pencyklopedia. Encyklopedia piór wiecznych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo