"Atramenty w kolorze czarnym są często wybierane do roli codziennego atramentu, który użytkowany jest w starciu z morzem dokumentów. Często chcemy jednak by atrament był zarówno intensywnie czarny jak i trwały.
Nie tak dawno pisałem w teście Aurory Black, o tym, że jest ona jednym z najczęściej wybieranych czarnych atramentów przez wzgląd na głęboką czerń. W przypadku Permanent Black jest podobnie – czerń jest głęboka, chociaż w przypadku kleksa ma trochę odmienną charakterystykę. Tekst jest intensywnie czarny. Oczywiście także i w tym przypadku mamy mocno ograniczone cieniowanie, czym akurat nie powinniśmy się zbytnio przejmować – wszak założeniem jest smolista czerń.
Nie będziemy mieli problemów z przebijaniem czy strzępieniem. Nawet obficie nasączony kleks nie przebił na drugą stronę kartki. To akurat jest rzadkie osiągnięcie, które udaje się niewielu atramentom.
Jeżeli chodzi o przepływ to jest on doskonały. Atrament podawany jest błyskawicznie, a nawilżenie stalówki jest perfekcyjne, dzięki czemu sunie ona aksamitnie po papierze. Nie spodziewałem się tak dobrego wyniku, wobec czego zostałem mile zaskoczony."
Czytaj całość