Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
  Offline
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 11:23 

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 18:10
Posty: 176
Lokalizacja: podwarszawska sypialnia
Problem:

  • Pilot Capless.
  • Butelka Sailora (standardowa od serii Jentle).

Jak napełniać? Plastikowy wkład jest za niski i poziom atramentu jest poniżej otworu napełniania modułu stalówki. Po wyjęciu wkładu udało mi się zassać atrament do pióra, ale poziom atramentu jest tak niski że nie wiem czy uda mi się napełnić je jeszcze 2-3 raz (z pełnej butelki).

Czy macie jakiś trik do używania w pracy (biurze), gdzie pipeta i próbówka byłyby nie na miejscu? Może znacie jakiś dostępny i niezbyt drogi kałamarz, z którego wygodnie napełnia się pióra z długimi stalówkami (a zwłaszcza Pilota Capless który wymaga zanurzenia całej ponad 2 centymetrowej stalówki aby pobrać atrament).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 11:29 
Przechyl kałamarz z tym plastikowym wkładem tak, aby atrament zakrył otwór i zasysaj. Ewentualnie długa i wąska stojąca probówka, ale sposób pierwszy powinien zadziałać.


Góra
  
 
  Offline
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 13:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 stycznia 2015, 12:12
Posty: 135
Plastikowy wkład można wyciągnąć - tak musiałem zrobić przy tankowaniu na przykład Peruna. Stanowczo nie jest wymyślony do dużych stalówek.


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 20:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 lutego 2016, 20:35
Posty: 282
Też mam ten problem tankuje z butelki Herbina 30ml (pełnej!) i ledwo się udaje. Następnym razem kupię Herbina 10ml albo inny atrament, żeby się nie męczyć. Chyba nie ma drugiego takiego pióra z tak długą sekcją...


Góra
 Zobacz profil  
 
  Offline
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 21:03 
Avatar użytkownika
Rada Jedi

Dołączył(a): niedziela, 21 listopada 2010, 13:35
Posty: 4595
Lokalizacja: Bytom
Ja zaciągam do konwertera bez sekcji ze stalówką. Po prostu go wyjmuję i wpycham do kałamarza zasysam a potem wkładam do sekcji ze stalówką.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

kraków kuchnie na wymiar
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb3 1 styles alveo