Witam serdecznie w moim wątku poświęconym niecodziennemu projektowi:
"Sheaffer Prelude Signature - 4 pory roku".
Gdy rozpoczynałem mój projekt "Sheaffer Prelude - 12 piór w 12 miesięcy"
http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=12&t=9854#p151213 sądziłem, że linia Signature stanowić będzie dopełnienie serii Prelude. Jednak po dłuższym zastanowieniu zdecydowałem się rozdzielić te dwie bądź co bądź różne wersje i stworzyć oddzielny projekt, poświęcony wyłącznie serii Signature.
Od razu przyznam, że miałem wątpliwości, czy uda się zebrać wszystkie cztery wersje, gdyż ich dostępność, a co najważniejsze cena nie zachęcają do poszukiwań. Szczęśliwym trafem udało mi się zdobyć pierwsze pióro w bardzo przystępnej cenie w zakupie grupowym na FOP, a kolejne udało się zarezerwować, więc mój optymizm znacząco wzrósł. Jak będzie dalej - zobaczymy.
Jak zapewne wiecie (a może nie wiecie) seria Signature w katalogu wygląda tak:

Mnie każde pióro kojarzy się z inną porą roku. Które z jaką zapytacie? Wytrwajcie razem ze mną do końca projektu, to się przekonacie.

Chciałbym przedstawiać kolekcję nietypowo, zgodnie z porami roku właśnie. Dziś, w chwili rozpoczęcia Projektu, astronomiczna jesień przynosi pierwszą odsłonę, drugą przyniesie zima itd.
Czekam na Wasze komentarze i pomysły dotyczące tego projektu. Piszcie proszę, jakie zdjęcia chcielibyście zobaczyć, w jakich sceneriach ująć poszczególne pióra. Możecie też w komentarzach podzielić się zdjęciami Waszych Sheafferów Prelude Signature. Zachęcam do wspólnej zabawy!
No to zaczynamy!Cel projektu:Zgromadzenie w jednym roku kalendarzowym 4 różnych wersji pióra Sheaffer Prelude Signature.
Warunki tworzenia kolekcji:Każde pióro musi być w stanie idealnym lub zbliżonym do idealnego (Mint, Near Mint), ale nie musi być koniecznie nowe (może być już kilkukrotnie napełniane).
Komunikacja:Postępy tworzenia kolekcji będą aktualizowane w niniejszym wątku w ściśle określonych dniach w roku, odpowiadających astronomicznej jesieni, zimie, wiośnie i latu. Każde pióro doczeka się ponadto serii fotografii w danej porze roku, w scenerii jej odpowiadającej.
Apel:Gorąco zachęcam wszystkich forumowiczów do komentowania postępów tworzenia kolekcji, podpowiadania, jakie zdjęcia chcielibyście zobaczyć itp. Mam nadzieję, że to nie ostatnia moja akcja tego typu. Jeśli pomysł się przyjmie, poszukam kolejnych piór, z których można zrobić kolekcję.
Serdecznie pozdrawiam,
Michał
POSTĘPY TWORZENIA KOLEKCJI:Aktualizacja na dzień 14.01.2018:
1. 22 września - JESIEŃ, pióro Sheaffer Prelude Signature 9171 - Gunmetal Ceramic with Engraving featuring Palladium Plate Trim.
2. 21 grudnia - ZIMA, pióro Sheaffer Prelude Signature 9169 - Palladium Plate with Engraved Imperial Pattern featuring Palladium Plate Trim.
3. 21 marca - WIOSNA, pióro Sheaffer Prelude Signature 9170 - Silverplate with Engraved Snakeskin Pattern featuring 22K Gold Plate Trim.
4. 21 czerwca - LATO, pióro Sheaffer Prelude Signature 9172 - Goldplate with Engraved Diamond Square Pattern featuring 22K Gold Plate Trim.SUPLEMENT czyli pióra spoza głównego nurtu, ale również sygnowane jako Prelude Signature:
5. PRZEDWIOŚNIE, dwa pióra Sheaffer Prelude Signature 9175/9176 - Blue Laque/Red Laque Barrel feauring 22K Gold Plate Trim and 14K Gold Nib.